Επίσημα μία επιτροπή του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η ασπαρτάμη, μία ευρέως διαδεδομένη γλυκαντική ουσία, μπορεί να είναι καρκινογόνα – Ωστόσο οι οδηγίες πρόσληψης παραμένουν οι ίδιες καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωσή της έως κάποια συγκεκριμένα επίπεδα δεν δημιουργεί πρόβλημα
Για πρώτη φορά, μια ημι-ανεξάρτητη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε ότι η ασπαρτάμη, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε χιλιάδες προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, πρέπει να χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνος» για τον άνθρωπο.
Αλλά όσο ανησυχητικός και αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός αυτός δεν σημαίνει ότι η σόδα διαίτης (που περιέχει ασπαρτάμη) προκαλεί καρκίνο.
Ο χαρακτηριστμός σημαίνει ότι ορισμένες από τις έρευνες που εξετάστηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου του ήπατος, αλλά όχι με τον τρόπο που η επιστήμη έχει αποφανθεί για τη σύνδεση του καπνού ή του αμίαντου με τον καρκίνο.
Ασφαλής σε επιτρεπόμενα όρια
Η ασπαρτάμη θεωρείται ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων που υπάρχουν. Πολλαπλοί ρυθμιστικοί φορείς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση, εάν χρησιμοποιείται εντός συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.
Μάλιστα, μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδύνου για την ασπαρτάμη και δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ίδιου του ΠΟΥ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.
Ενώ ορισμένοι επιστήμονες και κατασκευαστές τροφίμων και ποτών ανησυχούν ότι η επισήμανση του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα ουσία» θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, ο οργανισμός δήλωσε ότι η ελπίδα του είναι ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα ωθήσει τους επιστήμονες να διεξάγουν ακόμα περισσότερες έρευνες για την ασπαρτάμη και την πιθανή σύνδεση, εάν υπάρχει, με τον καρκίνο.
Βρίσκεται σε 6.000 προϊόντα
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο.
Βρίσκεται στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, μια διεθνής ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες, αναφέρει ότι η ασπαρτάμη βρίσκεται σε περίπου 6.000 προϊόντα παγκοσμίως.
Η ασπαρτάμη μπορεί να υπάρχει σε προϊόντα που δεν θα περιμένατε, όπως σε οδοντόκρεμες ή φάρμακα, αλλά πιο συχνά τη συναντάμε στις ετικέτες των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά ως «διαίτης» ή «χωρίς ζάχαρη».
Αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι είναι αποδεκτό οι άνθρωποι να καταναλώνουν μια «αρκετά μεγάλη» ποσότητα ασπαρτάμης χωρίς να υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις. Όσοι καταναλώνουν πολύ ίσως θα πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες, είπε.
Ο Dr. Peter Lurie, εκτελεστικός διευθυντής του Center for Science in the Public Interest, το οποίο είχε προτείνει προηγουμένως την ασπαρτάμη για επανεξέταση από την IARC, δήλωσε ότι υπάρχει μια εύκολη επιλογή για τους καταναλωτές.
«Τουλάχιστον όσον αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά, το μήνυμά μας είναι ότι η καλύτερη επιλογή σας είναι να πίνετε νερό ή ένα μη ζαχαρούχο ποτό», είπε.