Νέα μελέτη αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα μύρτιλα (blueberries) και αυτά είναι ομολογουμένως πολλά. Σύμφωνα με την μελέτη περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο
Αλλά τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μύρτιλα (blueberries) καθημερινά; Υπάρχει μειονέκτημα όταν καταναλώνεται πολλά μύρτιλα; Παρακάτω θα διαβάστε τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τα μειονεκτήματα της καθημερινής κατανάλωσης.
Τα 5 οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση μύρτιλων:
- Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
- Βελτιώνουν την όραση
- Βοηθούν στην πέψη
- Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
- Μειώνουν την χρόνια φλεγμονή
- Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Τα μύρτιλα είναι γεμάτα με ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, αυτές οι ενώσεις καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Η Brittany Lubeck, διαιτολόγος και συγγραφέας διατροφής ανέφερε ότι «η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες ασθένειες και παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η γνωστική εξασθένηση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην παρουσία ανθοκυανινών (τα οποία είναι ισχυρά χρωστικά και αντιοξειδωτικά) στα μύρτιλα».
Βελτιώνουν την όραση
Τα μύρτιλα παρέχουν βιταμίνες C και A, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής όρασης και τη δυνητική μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants.
Βοηθούν στην πέψη
Τα μύρτιλα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και να διατηρεί ένα υγιές έντερο. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συσχετιστεί με καλύτερο μεταβολισμό και βελτίωσης της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
Τα αντιοξειδωτικά των μύρτιλων, όπως η βιταμίνη Α και η ρετινόλη, προστατεύουν το δέρμα σας από την πρόωρη γήρανση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα πιο λείο και σφριγηλό δέρμα, σύμφωνα με μελέτη.
Μειώνουν την χρόνια φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή είναι ο κύριος παράγοντας των περισσότερων χρόνιων ασθενειών. Τα μύρτιλα είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση αυτής της υποκείμενης αιτίας των προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μελέτη.
Τα μύρτιλα έχουν περισσότερα πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Οι πολυφαινόλες είναι συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition ESPEN υπογράμμισε ότι οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που βρίσκονται τα μύρτιλα, έχουν αντιβακτηριακές και αντιϊκές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αποτροπή των ιογενών λοιμώξεων.