Κινητοποιήσεις αγροτών στη Γαλλία: «Πολιορκία» του Παρισιού – Βγήκαν τεθωρακισμένα στη μεγαλύτερη λαχαναγορά της χώρας

Γάλλοι αγρότες επιχειρούν πολιορκία επ’ αόριστον της πρωτεύουσας της χώρας από χθες το βράδυ, όπως και αποκλεισμό με τα γεωργικά τους μηχανήματα, ζωτικής σημασίας σημεία, όπως είναι η μεγαλύτερη λαχαναγορά και αγορά χονδρικής πώλησης φρέσκων προιόντων Rungis, με σκοπό να δημιουργήσουν ελλείψεις όχι μόνο στην περιοχή του Παρισιού, αλλά και σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο σωματείο FNSEA και οι Νέοι Αγρότες του ευρύτερου λεκανοπεδίου του Παρισιού, έχουν καλέσει σε “πολιορκία” της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ άλλοι αγρότες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να “αποκλείσουν το Rungis”.

Προς απάντηση, η γαλλική κυβέρνηση παρέταξε στους δρόμους γύρω από τη λαχαναγορά τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής και της αστυνομίας. Παράλληλα ο υπουργός εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι σχεδιάζει «μεγάλη αμυντική απάντηση», για να αποτρέψει κάθε αποκλεισμό της γαλλικής πρωτεύουσας και της περιφέρειας της από τρακτέρ.

Ο Νταρμανέν προήδρευσε διυπουργικής ομάδας κρίσης το απόγευμα της Κυριακής για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων,  που θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε 15.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν σήμερα Δευτέρα,για να αποτρέψουν τυχόν ταραχές γύρω από τα οκτώ μπλόκα στην περιοχή Île-de-France, ελικόπτερα της αστυνομίας θα ελέγχουν τους αυτοκινητοδρόμους από αέρος, ενώ επιτράπηκε η καταγραφή και η μετάδοση εικόνων από  drones.

Ο Νταρμανέν, επανέλαβε ωστόσο της θέση της κυβέρνησης ότι “κατανοεί την αγροτική κοινότητα”κι ότι δεν επιθυμεί”καμία παρέμβαση στα μπλόκα”, αλλά “ασφάλεια” από τις δυνάμεις της τάξης.

Η αγορά του Rungis  είναι μία ολόκληρη πόλη τουλάχιστον 12.000 εργαζομένων μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα και αποτελεί μία παγκόσμια πύλη προς την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της οποίας διακινούνται εκατομμύρια τόνοι προϊόντων.

Εκτείνεται σε σχεδόν 600 στρέμματα -έκταση μεγαλύτερη από το Μονακό- με δεκάδες εστιατόρια, τράπεζες, ταχυδρομείο, ακόμη και αστυνομικό τμήμα. Εκτιμάται ότι διακινούνται ετησίως τρία εκατομμύρια τόνοι προϊόντων διατροφής προκειμένου να σιτιστούν 18 εκατομμύρια άνθρωποι.

real.gr

Read Previous

Super League: Η κορυφή χωράει μόνο έναν και αυτός είναι ο ΠΑΟΚ – Κέρδισε 2-1 τον Παναθηναϊκό

Read Next

Viber: ξεχωρίζει την Ελλάδα ως μια από τις κορυφαίες της αγορές

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *