Για εξηγήσεις από την εφορία καλούνται οι πρώτοι 800 φορολογούμενοι από τους περίπου 20.000 που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΑΑΔΕ καθώς εμφάνιζαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών.
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Ταυτόχρονα αποστέλλονται ειδοποιητήρια για δεκάδες άλλους ώστε να δώσουν εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις προκειμένου να αποφύγουν τα «βαριά» πρόστιμα. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και μετά τη μεγάλη διασταύρωση που «έτρεξε» η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022, εντοπίστηκαν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και να ξοδεύουν πολύ περισσότερα την ίδια χρονιά.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, για πρώτη φορά, προχώρησε σε μια τόσο μεγάλη διασταύρωση φορολογικών δεδομένων η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατομμύρια δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Συνολικά εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.
Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία: Πληρωμές με κάρτες,ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο, αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ, τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ, χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ), αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων), έξοδα νοσηλειών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
real.gr