Άφθονο κρέας και αλκοόλ, πατάτες και άλλα συνοδευτικά, γλυκά… Οι πειρασμοί του πασχαλινού τραπεζιού είναι αμέτρητοι. Όμως, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά εγκράτεια, ιδιαίτερα σε όσους τήρησαν τη νηστεία των 40 ημερών, αλλά και στους καρδιοπαθείς.
«Εκείνο που πρέπει να ξέρουν- ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς- είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα», επισημαίνει ο Γιώργος Κοχιαδάκης, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών», συμβουλεύει, μιλώντας στο ΑΠΕ.
«Όχι» στο αρνί, «ναι» στο κατσίκι
Στις οδηγίες της, η ΕΚΕ τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν τα κορεσμένα λιπαρά, καθώς η υψηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL). Αυτή μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά. Για αυτό τον λόγο η ΕΚΕ συνιστά να αφαιρέσουμε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν να προτιμήσουμε κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι. Επίσης, τονίζει ότι πάντα θα πρέπει να το συνοδεύουμε με άφθονα πράσινα λαχανικά, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.
Για να αποφύγουμε τα λιπαρά πιάτα, η ΕΚΕ συμβουλεύει να φάμε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς προτού καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζι, έτσι ώστε να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε το γεύμα με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή με βραστά λαχανικά.
Ο διατροφικός οδηγός της ΕΚΕ για το Πάσχα
– Αποφύγετε το «τσιμπολόγημα». Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
– Το πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, είναι ψητό κρέας αρνί ή κατσίκι χωρίς πέτσα και λίπος, δίχως πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.
– Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες, εφόσον δεν έχουν ανθυγιεινές και επεξεργασμένες σάλτσες.
– Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά- τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση- και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.
– Αποφύγετε το άσπρο ψωμί, που προσφέρει επιπλέον θερμίδες χωρίς όφελος. Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως, σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.
– Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών όπως τα τσουρέκια, που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.
– Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως υπερβολικά αλατισμένα. Ενισχύστε τη γεύση με μπαχαρικά και βότανα, όπως φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μην συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα, για παράδειγμα έτοιμες σάλτσες που έχουν άφθονο αλάτι.
– Μην ανακατεύετε διαφορετικά ποτά όπως τσίπουρο, ρακί, κρασί και μπύρα. Δύο ποτά για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση. Προτιμήστε το κόκκινο, κρασί που έχει αντιοξειδωτική δράση.
– Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά χωρίς θερμίδες. Έτσι θα νιώσετε το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό με ανούσια συστατικά που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν για την υγεία, όπως ζάχαρη και συντηρητικά.
– Συνοπτικά δοκιμάστε με μέτρο από όλα, αλλά φάτε υγιεινά. Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει.
Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας.