Τραγωδία στην Παπούα Νέα – Γουινέα: Πάνω από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί μετά από κατολίσθηση

«Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές», ανέφερε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε επιστολή προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα, Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει έναν «αγώνα με τον χρόνο» για να βρουν επιζώντες, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ.

«Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την καταστροφή. Προσπαθούμε να βρούμε επιζώντες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα βρούμε κάποιον ζωντανό», σημείωσε ο Σερχάν Ακτοπράκ, αξιωματούχος για ζητήματα μετανάστευσης στην αποστολή του ΟΗΕ στην Πορτ Μόρεσμπι, πρωτεύουσα της χώρας.

Ένα χωριό στην πλαγιά ενός λόφου στην επαρχία Ένγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, εξαφανίστηκε σχεδόν ολόκληρο όταν ένα τμήμα του όρους Μουνγκάλο κατέρρευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, περίπου στις 03:00 (τοπική ώρα), θάβοντας δεκάδες σπίτια ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, κυρίως λόγω των πτώσεων βράχων, σημείωσε ο κ. Ακτοπράκ. Κάτοικοι περίπου 250 σπιτιών κοντά στον τόπο της καταστροφής απομακρύνθηκαν προληπτικά.

Αρχικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τοπικές αρχές ανέφεραν ότι φοβούνταν πως είχαν χαθεί 100 ως 300 ζωές. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περίπου 670 νεκρούς όταν τα σωστικά συνεργεία συνειδητοποίησαν ότι το χωριό που επλήγη είχε περισσότερους κατοίκους απ’ ό,τι νόμιζαν. Σήμερα, οι αρχές εκτιμούν ότι θάφτηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί τέσσερα πτώματα από τα συντρίμμια.

«Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει», ανέφερε δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες λόγω της καταστροφής των μητρώων.

Κάτοικοι γειτονικών χωριών βοηθούν στην ανάσυρση πτωμάτων, χρησιμοποιώντας τσάπες και αγροτικά εργαλεία, αλλά οι σκληροί βράχοι δυσκολεύουν το έργο τους. Η μεταλλευτική εταιρεία New Porgera Limited συμφώνησε να διαθέσει εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα για να βοηθήσει στα σωστικά έργα και να ανοίξει δρόμους.

Συνολικά, πάνω από 1.000 άνθρωποι στην περιοχή χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους λόγω της καταστροφής, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η Παπούα Νέα Γουινέα, με ένα από τα πιο υγρά κλίματα στον κόσμο, συχνά πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις, ιδίως στα υψίπεδα, και η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Read Previous

Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 50χρονος από δάγκωμα οχιάς – Υπέστη αιμορραγικό σοκ

Read Next

Πέθανε την ώρα που έβλεπε τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Euroleague

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *