Έρχονται τα τετράγωνα πράσινα φανάρια -Τι σημαίνουν, τι θα πρέπει να κάνεις όταν τα δεις

Νέα φανάρια θα εγκατασταθούν στους δρόμους ευρωπαϊκής χώρας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταστούν ευκολότερες οι μετακινήσεις όσων στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας, ο οποίος έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αλλά και την επιβολή πιο δίκαιων ποινών στους παραβάτες.

Στην επικαιροποίηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς προχωρούν, βεβαία, και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, το οποίο πέρα από τη θωράκιση των χρηστών του οδικού δικτύου προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου.

Στο πλαίσιο αυτό, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2026, όταν και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος βελγικός ΚΟΚ, την εμφάνισή τους σε δρόμους με έντονη παρουσία ποδηλατών θα κάνουν κάποια νέα φανάρια, τα οποία θα φωτοβολούν ένα τετράγωνο σήμα. Αυτό έχει τη μορφή ενός ποδηλάτου και περικλείεται από τέσσερα βέλη.

Όταν ανάβει με πράσινο χρώμα, το συγκεκριμένο φανάρι θα επιτρέπει στους ποδηλάτες και τους πεζούς να κινηθούν ελεύθερα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα στα διασταύρωση, συμπεριλαμβανομένης της διαγώνιας διέλευσης.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας ποδηλάτης βρίσκεται στην νοτιοανατολική γωνία μιας διασταύρωσης και θέλει να περάσει στη βορειοδυτική, δεν θα χρειάζεται να διασχίσει τη διάβαση περνώντας στο απέναντι πεζοδρόμιο και μετά να περιμένει πάλι σε φανάρι για να φτάσει βορειοδυτικά. Αντιθέτως, θα μπορεί να κινηθεί διαγώνια, εξοικονομώντας χρόνο.

Σημειώνεται ότι όσο είναι αναμμένο το τετράγωνο φανάρι με το ποδήλατο και τα τέσσερα βέλη, όλα τα οχήματα που προσεγγίζουν τη διασταύρωση ακινητοποιούνται, διασφαλίζοντας ότι οι ποδηλάτες θα κινηθούν δίχως να διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του ποδηλάτου στο Βέλγιο έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις έρευνες να δείχνουν ότι το 2023, το 32% των Βέλγων εργαζομένων χρησιμοποιούν το ποδηλάτό τους για τις μετακινήσεις τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα ολόκληρο ταξίδι, αλλά και ένα μέρος του, για παράδειγμα για να γεφυρωθεί η απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ποδήλατο είναι κυρίως αγαπητό στην Φλάνδρα, με το 75% των κατοίκων να δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν, όταν στις Βρυξέλλες το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 37% και στη Βαλλωνία το 32%.

 

Read Previous

Τα 3 «χρυσά» όσπρια που μειώνουν άμεσα τη χοληστερίνη

Read Next

Οι 5 top τάσεις στα μαγιό που επιλέγουν κάθε χρόνο οι πιο στιλάτες celebrities

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *