Η κακή σωματική υγεία σχετίζεται με την κατάθλιψη μέσω της σύνδεσης με τον εγκέφαλο, δείχνει νέα έρευνα

Ημελέτη εντόπισε για πρώτη φορά τις βιολογικές οδούς μέσω των οποίων η κακή υγεία των οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία του εγκεφάλου,και στη συνέχεια σε κακή ψυχική υγεία.

Η κακή σωματική υγεία σε πολλά όργανα έχει συσχετιστεί σημαντικά με την κατάθλιψη λόγω του ρόλου που παίζει ο εγκέφαλος, συνδέοντας τη σωματική και την ψυχική υγεία, έδειξε νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health την Παρασκευή εντόπισε για πρώτη φορά τις βιολογικές οδούς μέσω των οποίων η κακή υγεία των οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει κακή ψυχική υγεία.  Η έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, μελέτησε 18.083 άτομα.

Μεταξύ αυτών, 7.749 άτομα δεν είχαν κλινικά διαγνωσθεί με μείζονες ιατρικές και ψυχικές παθήσεις, ενώ 10.334 είχαν διάγνωση μιας από τις τέσσερις κοινές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας (67), της διπολικής διαταραχής (592), της κατάθλιψης (9.817) και της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής ( 2.041).

Τα άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 40-70 ετών (με μέση ηλικία τα 53,7 χρόνια ) τη στιγμή της έρευνα που διεξήχθη από το 2006-2010, όπου οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης ξεχωριστά την υγεία των επτά οργάνων τους: πνεύμονες, μύες και οστά, νεφρά, ήπαρ, καρδιά και το μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα.  Εκτός από τις φυσικές αξιολογήσεις, οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια για περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής.

Για καθένα από τα επτά συστήματα οργάνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φτωχότερη υγεία των οργάνων σχετίζεται σημαντικά με υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Αντίστοιχα, η κακή υγεία των οργάνων, εκτός από τα νεφρά και τους πνεύμονες, συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλότερα συμπτώματα άγχους. Η κακή υγεία όλων των οργάνων, εκτός από τους νεφρούς, συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο νευρωτισμό (σε συμμετέχοντες με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή).

«Το μυοσκελετικό σύστημα έδειξε σταθερά τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τα τρία μέτρα ψυχικής υγείας, ακολουθούμενο από το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό και το ηπατικό σύστημα», σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές βρήκαν μια σταθερή σχέση για κάθε μείωση της μυοσκελετικής υγείας, μια σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.

Οι συσχετίσεις σωματικής-ψυχικής υγείας ήταν μέτριες για τα συστήματα της καρδιάς και των πνευμόνων και οι πιο αδύναμες για το σύστημα των νεφρών, βρήκαν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η συσχέτιση μεταξύ οργάνου και ψυχικής υγείας διαμεσολαβείται από τον εγκέφαλο, συλλέγοντας δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου από συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία μεταξύ 4-14 ετών. Μέσω μίας συγκεκριμένης διαδικασίας οι ερευνητές βρήκαν «πολλά σημαντικά μονοπάτια μέσω των οποίων η κακή υγεία των οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία του εγκεφάλου».

Και στα τρία μέτρα ψυχικής υγείας, ανακάλυψαν ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ η επιρροή ήταν ασθενέστερη στο άγχος.

Διαπίστωσαν ότι ο βαθμός στον οποίο η δομή του εγκεφάλου μεσολαβεί στη σωματική-ψυχική υγεία ποικίλλει ανάλογα με τα συστήματα των οργάνων.
«Γενικά, ο εγκέφαλος έδειξε ισχυρή μεσολαβητική επίδραση σε όργανα που είχαν ισχυρές άμεσες επιπτώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. δηλαδή, το μυοσκελετικό και το ανοσοποιητικό σύστημα».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης 14 παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται συνήθως με τη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της σωματικής αδράνειας, της κακής διατροφής και του ύπνου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας είναι πιθανώς αμφίδρομη. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα καθώς το δείγμα ήταν κατά κύριο λόγο λευκοί Βρετανοί.

Read Previous

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Δύο σεισμικές δονήσεις σε διάστημα 10 λεπτών

Read Next

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *