Ενώ δεν μπορείς να κρυολογήσεις μόνο από τον καιρό, οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν άμεσα την ευαισθησία μας στις ασθένειες.
Ο κρύος, ξηρός αέρας αυξάνει την πιθανότητα να κολλήσουμε κάτι δυσάρεστο και οι ρινικές μας διόδοι είναι η πρώτη γραμμή άμυνας μας.
«Το ρινικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να είναι το πρώτο βήμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στο φιλτράρισμα των ερεθιστικών παραγόντων από το περιβάλλον», δήλωσε πρόσφατα η Δρ. Amy Brown, πιστοποιημένη πνευμονολόγος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο New York Medical College School of Medicine, καθώς και αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρακτικής, στο HuffPost.
Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο -Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις
Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τη μύτη μας
Σύμφωνα με την Brown, οι μύτες μας έχουν ένα εσωτερικό σύστημα υγρασίας που μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στα εξωτερικά περιβάλλοντα και είναι καλύτερο να το παρακολουθούμε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τους κρύους μήνες.
Όταν ο εξωτερικός αέρας είναι πολύ ξηρός, η μύτη πρέπει να δουλεύει υπερωρίες για να υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε.
Όπως εξηγεί η Brown, «Όταν η ρινική διήθηση και οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού δεν λειτουργούν βέλτιστα λόγω ξηρού αέρα, οι ιοί – όπως αυτοί που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις και φθινοπωρινά κρυολογήματα – μπορούν να εισέλθουν πιο εύκολα».
Τα ξηρά χείλη, η μύτη και το δέρμα υποδεικνύουν ένα ξηρό εσωτερικό περιβάλλον. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει, αλλά η Brown προειδοποιεί ότι η υπερβολική υγρασία στο σπίτι μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή και να προωθήσει την ανάπτυξη μούχλας.
Λέει ότι το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το εσωτερικό περιβάλλον είναι 35% έως 45%.
Πώς βοηθά το στρώμα βλέννας
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί για την πρόληψη έγκειται στη διατήρηση του στρώματος βλέννας.
Ένα στρώμα βλέννας στην εσωτερική επένδυση της μύτης λειτουργεί ως φράγμα για τα βακτήρια. Αυτό το στρώμα είναι κρίσιμο καθώς αφαιρεί τα αερομεταφερόμενα σωματίδια πριν φτάσουν στους κατώτερους αεραγωγούς.
Έρευνες δείχνουν ότι όταν ένας ιός ή βακτήριο εισέρχεται στη μύτη, σηματοδοτεί τα κύτταρα που επενδύουν τη μύτη να αναπαραχθούν σε δόλιους εξωκυτταρικούς κυστίδια ή EVS.
Αυτά τα EVS είναι σαν μικρές εκδοχές κυττάρων ειδικά σχεδιασμένων για να προστατεύουν το σώμα από την απειλή της μόλυνσης. Ως δόλια, οι ιοί κολλάνε σε αυτά αντί να προσκολλώνται στα κύτταρα.
Η ρινική κοιλότητα περιέχει επίσης κύτταρα με κροσσούς που καταπολεμούν τις ασθένειες. Ο Δρ. Peter Filip, ρινολόγος, είπε στο HuffPost ότι αυτά είναι «μικροσκοπικές προεξοχές σαν δάχτυλα που χτυπούν ομοιόμορφα για να απομακρύνουν τη βλέννα, τα βακτήρια και τους ιούς».
Ωστόσο, όλες αυτές οι άμυνες της μύτης υπονομεύονται από τον κρύο αέρα και τις ξηρές ρινικές διόδους.
Όπως ανέφερε προηγουμένως η The Post, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μύτη κατά μόλις 9 βαθμούς Φαρενάιτ (12 βαθμοί Κελσίου) σκοτώνει σχεδόν το 50% των δισεκατομμυρίων κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια στα ρουθούνια.
Η υγρασία μειώνεται παράλληλα με τη θερμοκρασία του αέρα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη λειτουργία του στρώματος βλέννας. Αυτή η διακύμανση συμπίπτει με την έναρξη της εποχής των κρυολογημάτων, η οποία συνήθως διαρκεί από τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Η εποχή της γρίπης, εν τω μεταξύ, διαρκεί γενικά από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχουν έως και 12 κρυολογήματα, αναπνευστικές λοιμώξεις και/ή στομαχικές διαταραχές το χρόνο.
Ενώ τα ψυχρότερα κλίματα είναι μια σημαντική αιτία ξηρότητας της μύτης, άλλες συνήθειες ζωής μπορούν επίσης να συμβάλλουν. Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, αφυδάτωση, συχνό σκάλισμα της μύτης, αλλεργίες, ορισμένα φάρμακα, αυτοάνοσα νοσήματα, καπνό τσιγάρων και συχνή εισαγωγή ξένων σωμάτων όπως χαρτομάντιλα και μπατονέτες στη μύτη.
Άλλος ένοχος; Τα αρώματα από κεριά και αποσμητικά χώρου. «Εάν υπάρχουν υπερβολικές ποσότητες ερεθιστικών ή μολυσματικών σωματιδίων στο περιβάλλον, η μύτη πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για το φιλτράρισμα και μπορεί να μην συμβαδίσει με την προώθηση της ιδανικής ύγρανσης, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε ξηρότητα», είπε η Μπράουν.
Σημάδια ξηρής μύτης
Πόνος, ερεθισμός ή συμφόρηση
Πυκνή βλέννα ή ξηρή κίτρινη βλέννα
Αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης
Ξεφλούδισμα του δέρματος, εσχάρες ή κρούστες μέσα στα ρουθούνια ή τη ρινική κοιλότητα
Φαγούρα ή κάψιμο
Ρινορραγίες
Αιματηρές κρούστες στη μύτη
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο περιορισμός της έκθεσης σε ξηρό αέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις ρινικές σας διόδους σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με την Brown, «Η διασφάλιση της κατάλληλης ιδανικής υγρασίας στον εσωτερικό σας χώρο είναι πραγματικά το κλειδί για συνεχή, μακροπρόθεσμη ανακούφιση».