Γιατί δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια νερού -Τι λένε επιστήμονες

Έχει τύχει ποτέ να επαναχρησιμοποιήσετε το μπουκαλάκι νερό που αγοράσατε; Αν ναι, καλό θα ήταν να μην το ξανακάνετε.

Κι αυτό γιατί, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ανησυχητικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Όπως διαπίστωσαν, η προσθήκη περισσότερου νερού και η θέρμανση των πλαστικών «μίας χρήσης» προκαλεί την αποβολή νανοπλαστικών και τοξικών χημικών ουσιών που διαχέονται στο φαγητό και τα υγρά σας.

Αυτά τα μπουκάλια και τα δοχεία φαγητού take-away κατασκευάζονται από τύπους πλαστικών που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και αποσυντίθενται πιο εύκολα από τα πιο ανθεκτικά πλαστικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα αντικείμενα Tupperware.

O EΦΕΤ ανακαλεί ζάχαρη λευκή κρυσταλλική και ζάχαρη καστανή -Εντοπίστηκαν μικρά κομμάτια πλαστικού
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων προκαλεί επίσης έκθεση στο στυρένιο, που βρίσκεται στο συνθετικό καουτσούκ και στα πλαστικά, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του παγκρέατος.

Η Sherri Mason, καθηγήτρια και διευθύντρια βιωσιμότητας στο Penn State Behrend, συνέκρινε τις επιπτώσεις με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποβάλλουν τα κύτταρα του δέρματος.

 

«Γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο ότι το δέρμα μας αποβάλλεται συνεχώς», είπε. «Και αυτό ακριβώς κάνουν αυτά τα πλαστικά αντικείμενα – απλά αποβάλλονται συνεχώς».

Το πλαστικό περιέχει κατά μέσο όρο 16.000 χημικές ουσίες – 4.200 από τις οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες», σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).

Τα νανοπλαστικά είναι τόσο μικρά που μπορούν να ταξιδέψουν στο αίμα, το συκώτι και τον εγκέφαλο ενός ατόμου όταν διασχίζουν το έντερο, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

«Υπάρχει πραγματικά σημαντική πιθανή επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία που συνδέεται με την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών, είτε μιλάμε για ποτά είτε για τρόφιμα», δήλωσε η Mason στην Washington Post.

Παρόλο που καμία περίπτωση κατανάλωσης σωματιδίων δεν έχει συνδεθεί οριστικά με καρκίνο, έχει διαπιστωθεί ότι η συσσώρευση αυτών των νανοσωματιδίων στους ανθρώπινους ιστούς αυξάνει τη χημική τοξικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και οι αναπτυξιακές ανωμαλίες στα παιδιά.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι το μέσο μπουκάλι νερού περιέχει 240.000 σωματίδια, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν πλαστικά σε εμφιαλωμένο νερό μιας χρήσης.

Αυτό συμβαίνει παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο υγιεινό από την κατανάλωση νερού βρύσης, αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα μάρκετινγκ.

«Εξακολουθεί να υπάρχει πολύς κόσμος που, λόγω του μάρκετινγκ, είναι πεπεισμένος ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο», δήλωσε η Mason στην εφημερίδα The Post. «Αλλά αυτό πίνετε και αυτά εκτός από το νερό».

Η θέρμανση του πλαστικού θα αυξήσει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο ένα μπουκάλι μιας χρήσης ή ένα δοχείο γρήγορου φαγητού θα απελευθερώσει νανοπλαστικά και τοξικά χημικά στο νερό ή στα τρόφιμα.

 

Προσοχή θέλουν και τα πλαστικά δοχεία φαγητού που παίρνετε απέξω / Φωτογραφία: Shutterstock
Ακόμη και το να αφήνετε το πλαστικό στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή των τοξινών στο φαγητό, αλλά ο Rob Danoff, οστεοπαθητικός οικογενειακός γιατρός στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι ένας βασικός κανόνας είναι να μην βάζετε ποτέ πλαστικό σε φούρνο μικροκυμάτων.

Όταν το πλαστικό θερμαίνεται, η θερμότητα διασπά τη μοριακή δομή που απελευθερώνει τις χημικές ουσίες, αλλά είπε ότι αυτό εξαρτάται από τον τύπο του πλαστικού που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του φαγητού που ζεσταίνετε.

Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα κρέατα και τα τυριά, φτάνουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση ή λιώσιμο του πλαστικού», δήλωσε ο Dr Danoff στον ιστότοπο της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης.

«Αυτό, με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τη διαρροή μιας χημικής ουσίας από το πλαστικό και μέσα στο φαγητό» πρόσθεσε.

Αν δεν είστε σίγουροι αν το πλαστικό μπορεί να θερμανθεί, θα πρέπει να κοιτάξετε στο κάτω μέρος του προϊόντος, όπου θα έχει είτε ένα σύμβολο που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων είτε οδηγίες που θα σας λένε ότι είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων.

Τα προϊόντα που δεν αναφέρουν αν είναι ασφαλή ή όχι είναι πιθανότατα μεταξύ εκείνων που θα απελευθερώσουν χημικές ουσίες και νανοπλαστικά στο φαγητό σας.

Το σημαντικό είναι να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των πλαστικών δοχείων σας πριν τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων», προειδοποίησε ο Dr Danoff.

«Αν δεν είστε σίγουροι, τότε είναι καλύτερο να ζεσταίνετε το φαγητό σας σε ένα δοχείο που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων και είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό, όπως γυαλί ή κεραμικό».

Και όσον αφορά τα μπουκάλια νερού, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί.

Read Previous

Σταύρος Νιάρχος: Πατέρας για τρίτη φορά ο μεγιστάνας – Γέννησε αγοράκι η Ντάσα Ζούκοβα

Read Next

Μαίρη Συνατσάκη: «Η πρώτη ωμή αλήθεια έχει να κάνει με τη μοναξιά της μητρότητας»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *