Ουκρανία: Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά το διάγγελμα Πούτιν

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν από χθες (21.02.2022) το βράδυ στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας και η πρώτη αντίδραση σε οικονομικό επίπεδο ήταν η σημαντική άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η αύξηση της τιμής δεν είναι ο μοναδικός φόβος. Υπάρχουν αναλυτές πως θεωρούν ότι η Ρωσία, στην περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις από την Δύση, θα παίξει το χαρτί του φυσικού αερίου με το να ανοιγοκλείνει την κάνουλα σε μία περίοδο που ο χειμώνας καλά κρατεί στην Ευρώπη.

Βέβαια υπάρχουν και οι αισιόδοξοι ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει προεξοφλήσει τις όποιες κυρώσεις και δεν σκοπεύει να παίξει το χαρτί του αερίου, κρατώντας με τον τρόπο αυτό ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας, ειδικά με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δρόμος βέβαια είναι ακόμη μακρύς και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι ακριβώς θα συμβεί και κυρίως το πότε.

Το θέμα του φυσικού αερίου θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μαξίμου για την ρωσο-ουκρανική κρίση. Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι παρών και ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Εκεί θα εξεταστούν και εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες.

Χθες μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ρωσόφωνων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, το φυσικό αέριο παρουσίασε αύξηση 7%, ενώ το πετρέλαιο παρουσίασε άνοδο πάνω από 4%.

Σημαντικές απώλειες είχαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ναι μεν έκλεισαν πολύ νωρίτερα από το διάγγελμα Πούτιν, ωστόσο το κλίμα είχε βαρύνει από νωρίς το μεσημέρι. Τα χρηματιστήρια στην Νέα Υόρκη ήταν κλειστά, λόγω της αργίας.

Τι εκτιμά η Moody’s για την πορεία των τιμών

Σύμφωνα με την Moody’s οι σημερινές υψηλές τιμές πετρελαίου αντανακλούν ήδη τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως την ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία θα οδηγήσει πιθανότατα σε ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αλλά οι τιμές αυτές δεν θα είναι δυνατό να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη των καταναλωτριών χωρών και θα επιταχύνουν τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι υψηλές τιμές – χθες το Brent άγγιξε τα 95 δολάρια το βαρέλι – αντανακλούν ήδη τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα την αβεβαιότητα που υπάρχει για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν, τους αυξημένους κινδύνους στη Μέση Ανατολή και την ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Χωρίς την προσαύξηση λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, η Moody’s θεωρεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν στα 75 δολάρια σε μέσα επίπεδα φέτος και στα 68 δολάρια το 2023, για να υποχωρήσουν στα επόμενα χρόνια στο μέσο του εύρους των 50-70 δολαρίων που εκτιμά ότι απαιτούνται για να γίνουν νέες επενδύσεις στον κλάδο της εξόρυξης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι σφιχτές συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αργού αντανακλούν την αύξηση της ζήτησης, την αβεβαιότητα για την αύξηση της προσφοράς και την περιορισμένη διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα. «Οι διαρκείς χαμηλές επενδύσεις στην παραγωγή, που περιορίζουν την προσφορά και διατηρούν σφιχτές τις ισορροπίες στην αγορά, αποτελούν τον κύριο μοχλό των υψηλών τιμών», σημειώνει ο οίκος.

Τα χαμηλά αποθέματα φέρνουν διακυμάνσεις

Αναμένει ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις φέτος, λόγω των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων και της φθίνουσας διαθέσιμης δυναμικότητας. Σημειώνει, επίσης, ότι καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του θα συνεχίσουν να αυξάνουν φέτος την παραγωγή τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις που αποφασίστηκαν το 2020, η ικανότητα των παραγωγών να ρυθμίζουν τις τιμές θα μειώνεται καθώς θα αυξάνονται οι κίνδυνοι

Read Previous

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Ανοιχτά όλα τα σενάρια από την 1η Απριλίου

Read Next

Νέα φορολοταρία: Τα ποσά που κληρώνει τη Δευτέρα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *