Πιο… ισχυρή ανοσία για όσους αθλούνται τακτικά

Η συχνή και έντονη σωματική άσκηση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα

Ποια είναι η σχέση της φυσικής άσκησης με το εμβόλιο έναντι της Covid-19; Πολύ στενή όπως αποδεικνύει νέα μελέτη, που καταλήγει πως η τακτική άσκηση πιθανόν να αυξάνει τα οφέλη του επόμενου εμβολιασμού, ακόμη και αν αυτός έχει προγραμματιστεί εβδομάδες ή μήνες αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine» και στην οποία συμμετείχαν 196.444 άνδρες και γυναίκες από τη Νότια Αφρική, έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 απέτρεψε αποτελεσματικά τη σοβαρή νόσηση στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων.

Διαβάστε επίσης: Μόνο 15 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μία όμως ακόμη παρατήρηση που τράβηξε το ερευνητικό ενδιαφέρον είναι πως η ανοσία ήταν πιο… ισχυρή σε εκείνα τα άτομα που ασκούνταν τακτικά.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε όσοι φροντίζουν το σώμα τους ώστε να μένει υγιές, είχαν κατά περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν έπειτα από λοίμωξη Covid-19 σε σύγκριση με άτομα που έκαναν καθιστική ζωή, παρότι όλοι είχαν λάβει το εμβόλιο.

Αντισώματα

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Jon Patricios, της Σχολής Επιστημών Υγείας του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανέλυσαν δεδομένα για 53.771 άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (έως 60 λεπτά την εβδομάδα), 62.721 με μέτρια επίπεδα (60 έως 150 λεπτά) και 79.952 με υψηλά επίπεδα (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα).

Παράλληλα, αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητά του, με βάση το αν είχαν διαγνωστεί θετικοί ή όχι για Covid-19.

Τι προέκυψε;

Στους πλήρως εμβολιασμένους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν 60% στην ομάδα χαμηλού επιπέδου άσκησης/δραστηριότητας, 72% στην ομάδα μέτριου επιπέδου και 86% στην ομάδα με υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης/δραστηριότητας.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασκούνταν πάνω από 150 λεπτά εβδομαδιαίως, είχαν σχεδόν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω Covid-19, σε σχέση με τους αγύμναστους και σωματικά αδρανείς εμβολιασμένους. Οι ασκούμενοι σε μέτρια επίπεδα είχαν σχεδόν μιάμιση φορά μικρότερο κίνδυνο.

Και παρότι τα ευρήματα αυτά δεν εξηγούν τον «μηχανισμό» που τροφοδοτεί τη σχέση ανάμεσα στη φυσική άσκηση και την ανοσία μέσω του εμβολιασμού, οι ερευνητές εκτιμούν πως πιθανώς πρόκειται για έναν συνδυασμό αυξημένων επιπέδων αντισωμάτων, βελτιωμένης προστασίας από ανοσοκύτταρα Τ και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Προστασία από τον κοροναϊό

Παράλληλα, όμως, ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι εάν είναι πολύ αργά για να ωφεληθεί κανείς (εφόσον η φυσική άσκηση που ακολουθεί είναι μέτρια ή ελάχιστη), ιδίως δε εάν προγραμματίζει σύντομα να επισκεφτεί το κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο.

Ενας σημαντικός αριθμός μελετών έχουν δείξει πως όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εάν διασταυρωθούν με τον πανδημικό ιό. Ενδεικτικά αναφέρεται παλαιότερη έρευνα που έγινε σε περίπου 50.000 Καλιφορνέζους που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. Τότε, παρότι τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα, διαπιστώθηκε πως όσοι περπατούσαν τακτικά ή ασκούνταν με άλλο τρόπο είχαν τις μισές πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία.

«Αυτές οι συνδέσεις μεταξύ άσκησης και προστασίας από τον κορονοϊό βγάζουν νόημα», δήλωσε πρόσφατα στους «New York Times» o Robert Sallis, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής και γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο «Kaiser Permanente Fontana». Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «γνωρίζουμε πως η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται με την τακτική σωματική δραστηριότητα» όπως και τη πνευμονική λειτουργία ενώ παράλληλα μειώνεται η φλεγμονή.

10 λεπτά περπάτημα

Ακόμη όμως και το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης, γεγονός που δείχνει πως δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς να επενδύει στην άσκηση για καλύτερη υγεία (και) στην πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ακόμη και εκείνοι που ασκούνταν έστω μία ώρα κάθε εβδομάδα, είχαν 1,4 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, εύρημα που υποδηλώνει πως ο εμβολιασμός τους ήταν κατά περίπου 12% πιο αποτελεσματικός εν συγκρίσει με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Ακολουθώντας το μότο «μικρά βήματα, δυνατή απίδια», o Dr. Patricios προτείνει έστω 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα, υπό το πρίσμα πως είναι προτιμότερο από το να παραλείψει κανείς την άσκηση επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους επιθυμητούς στόχους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά έντονης άσκησης, ωφελώντας τόσο το σώμα τους όσο και την ψυχή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Read Previous

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι και άνεργοι

Read Next

Προσομοίωση μιας μίνι-σκουληκότρυπας σε κβαντικό υπολογιστή πέτυχαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής μια Ελληνίδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *