Δύο ημέρες προθεσμία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους που είναι δηλωμένη στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Ηπροθεσμία φέτος επισπεύστηκε και λήγει αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από την 31η Μαρτίου που ήταν αρχικά. Ο λόγος είναι ότι η ΑΑΔΕ «βιάζεται» να εκδώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα πληρωθεί σε 11 δόσεις, από τον Απρίλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ από το 2025 και μετά, θα καταβάλλεται σε 12 δόσεις, από τον Μάρτιο έως και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 900.000 νέες ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με τις οποίες δηλώνονται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία ή στην οικογενειακή κατάσταση, λόγω, αγορών πωλήσεων, θανάτων και κληρονομιών, καθώς και για παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα συχνότερα λάθη, εντοπίζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις του Ε9:
Στα στοιχεία των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν είναι 100%.
Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων χρεώνονται με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, τσεκάροντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου και στους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας. Αυτό θα σημάνει αναδρομικό επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, από το έτος στο οποίο επήλθαν μεταβολές.
Παλαιότητα. Τυχόν λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8, πράγμα που σημαίνει ότι για αυτά τα ακίνητα υπάρχει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.
real.gr