Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν και μετά τις 27 Απριλίου, πιθανότατα για δύο ακόμη εβδομάδες. Ορόσημο το Πάσχα και το αν θα ακολουθηθεί η «συμβουλή» του… «μένουμε σπίτι».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ», μία τοποθέτηση που αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου. Από την κυβέρνηση, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία γίνεται σαφές ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Η πρόταση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και υπάρχουν πιθανότητες να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση εάν κριθεί απαραίτητο, όμως αποτελεί την τελευταία λύση προκειμένου ν’ αποτραπούν μετακινήσεις και συγχρωτισμός που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας για πρώτη φορά είπε πως «η νόσος στην Ελλάδα φθίνει. Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», εννοώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αυτές τις μέρες, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πισωγύρισμα.
Προειδοποιητικά λειτούργησε και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για τη στιγμή της «απελευθέρωσης» αρκεί «να τηρηθούν οι περιορισμοί το Πάσχα και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις».
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θ’ αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Δεν θα υπάρξουν άλλα περιοριστικά μέτρα πλην όσων κριθούν απαραίτητα σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρους (καραντίνα σε οικισμούς ή γηροκομεία κτλ.).
Το κυβερνητικό επιτελείο θα επεξεργαστεί, με τη συμβουλή των ειδικών της υγείας, τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν και μετά τις 27 Απριλίου, πιθανότατα για δύο ακόμη εβδομάδες, όμως τότε θα υπάρξει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για το Μάιο, ο οποίος θα είναι ο μήνας της επαναφοράς στην «κανονικότητα» και της σταδιακής επανεκκίνησης της παραγωγικής δραστηριότητας, εφόσον η εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης εξακολουθήσει να έχει φθίνουσα πορεία.
Η ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η οικονομία και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν επιτάσσουν την πορεία αυτή, αλλά με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από την κυβέρνηση.
Όσον αφορά την οικονομία, σήμερα θα υπάρξει έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο, ενώ υβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, έλεγαν πως ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση, αν και, όπως προσθέτουν, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού.
Δηλαδή, αν προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα, τότε θα διατηρηθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από την πανδημία.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών, ενώ θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία ρευστότητας για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.