Κορονοϊός: Τι να προσέξουμε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μην έχουμε νέα διασπορά

Commuters crowd Cadorna train station in Milan, Italy, Monday, May 4, 2020. Italy began stirring again Monday after a two-month coronavirus shutdown, with 4.4 million Italians able to return to work and restrictions on movement eased in the first European country to lock down in a bid to stem COVID-19 infections. (Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Σε συνθήκες ασφάλειας γίνεται αύριο Δευτέρα (18/1) η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Μετά από σχεδόν 75 ημέρες, οι καταναλωτές επιστρέφουν για τις αγορές τους, εντός των καταστημάτων. Οι επιστήμονες έδωσαν “πράσινο” φως, όμως, επισημαίνουν τους κινδύνους που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ώστε να αποφύγουμε την επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, στα 650 κατά μέσο όρο περιστατικά ανά ημέρα, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τη μονάδα. Μειωμένες είναι, επίσης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε πτωτική τάση οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid-19.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας, αν δεν υπήρχε ανησυχία για την Αττική, καθώς και για άλλες “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές.

Στο λεκανοπέδιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες ασθενείς με νόσο COVID είναι κάτοικος της πρωτεύουσας, ενώ το “καμπανάκι” κινδύνου χτυπά κυρίως για τη Δυτική Αττική και το κέντρο της Αθήνας.

“Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συμπληρώνει: “Καμία δραστηριότητα δεν είναι ασφαλής. Η μόνη ασφαλής δραστηριότητα είναι, ένας να ψαρεύει στη βάρκα. Άλλη δεν υπάρχει. Αυτές όλες οι δραστηριότητες έχουν ένα κίνδυνο. Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρός θα είναι ο κίνδυνος και πως θα αποτυπωθεί”, λέει.

Όσο για το ποιες είναι οι περιοχές -εκτός της Αττικής- που κρατούν σε μεγαλύτερη ανησυχία τους επιστήμονες;

“Όλες οι περιοχές μας ανησυχούν”, λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συνεχίζει “Φυσικά οι πιο επιβαρυμένες μας απασχολούν περισσότερο, αλλά γενικά δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να λέμε “εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα”. Όποτε το είπαμε, μετά από λίγο διαπιστώσαμε ότι έχουμε πρόβλημα. π.χ. Κρήτη. Ηταν καταπράσινη όλο τον Νοέμβριο και τώρα αρχίζει να πορτοκαλίζει επικίνδυνα”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, στην ενημέρωση της Παρασκευής (15/1), Βάνα Παπαευαγγέλου, “υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σαν κοινωνία και κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown”.

Το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί ασφαλές και εξισορροπιστικό στην λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, εάν ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δείτε ποιοι είναι…

Πώς μπορεί να γίνει ασφαλέστερο το άνοιγμα των καταστημάτων

Ικανοποίηση στον επιχειρηματικό κόσμο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών μας δεν θα πρέπει να είναι “ευκαιρία” για μεγαλύτερη -ή ακόμα και ανεξέλεγκτη- κοινωνικοποίηση, τονίζουν οι επιστήμονες. Ο βασικός λόγος που το τελευταίο διάστημα τα πήγαμε καλά και καταφέραμε να μειώσουμε το φορτίο της πανδημίας είναι ότι οι πολίτες πειθάρχησαν κατά τη διάρκεια των εορτών σε μεγάλο βαθμό στα περιοριστικά μέτρα.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έδειξε υπευθυνότητα και έτσι δεν επιβεβαιώθηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων”, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ο πρώτος βασικός κανόνας, εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, είναι οι έξοδοί μας από το σπίτι να γίνονται αποκλειστικά στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, χωρίς παρεκκλίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο: “Αυτό που θα πρέπει να πρέπει να προσέξει ο κόσμος είναι να φοράει τη μάσκα του, να πηγαίνει να κάνει τη δουλειά του και όχι τη βόλτα του. Δεν είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, δεν είναι κάτι τέτοιο. Αν βρεθούν πέντε άτομα και δώσουν ραντεβού να πάνε στα μαγαζιά κι αυτοί οι πέντε ζουν σε διαφορετικά σπίτια και είναι και διαφορετικά μέρη της Αθήνας και μάλιστα αποφασίσουν να πιουν κι ένα καφεδάκι στο όρθιο, ενώ μέχρι τώρα δεν το κάνανε, θα έρθει καταστροφή”, σημειώνει.

Σε άλλα μέτρα τήρησης των μέτρων εντός των καταστημάτων περιλαμβάνονται:

  • η χρήση της μάσκας συνεχώς και χωρίς εξαιρέσεις από εργαζόμενους και πελάτες
  • η τήρηση των αποστάσεων εντός του καταστήματος και στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, δηλαδή 4 πελάτες ανά 25 τ.μ.
  • να είστε σύντομοι στις αγορές σας, ώστε να μην δημιουργούνται “ουρές” έξω από τα καταστήματα
  • να χρησιμοποιείτε -κατά προτίμηση και όπου γίνεται- πιστωτική κάρτα και ανέπαφα, ώστε να περιορίζονται οι συναλλαγές με μετρητά που αλλάζουν πολλά χέρια
  • πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • να χρησιμοποιείτε συνεχώς το αντισηπτικό, το οποίο υποχρεώνεται να παρέχει το κατάστημα.
  •  απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
  • να τηρείται το χρονικό όριο των 2 ωρών για τις αγορές, με sms μετακίνησης 2 στο 13033

 Αν δεν πάει καλά το άνοιγμα της αγοράς, κινδυνεύει η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

ΠΥΣΠΕ Α΄Αθήνας: Ενημέρωση για μεταθέσεις, κενά, άδειες | Alfavita

Οι επιστήμονες, όπως έχουν δηλώσει, ακολουθούν το σύστημα του ανοίγματος με “ένα βήμα τη φορά”. Κάθε δραστηριότητα που απελευθερώνεται, επανεξετάζεται στη συνέχεια κι αν δείξει ότι αυξάνει την κινητικότητα και βάζει σε κίνδυνο τους δείκτες της πανδημίας, θα ξανακλείσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί ομαλά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε μόλις 3 τμήματα σε σύνολο 10.000 τμημάτων σε όλη την επικράτεια παρουσιάστηκαν κρούσματα σε 7 εκπαιδευτικούς, που εντοπίστηκαν ανάμεσα σε περίπου 5.000 τεστ.

Εάν δείξουμε υπευθυνότητα και πειθαρχία και καταφέρουμε να βρούμε τη χρυσή τομή -που είναι “στο χέρι μας”- όπως τόνισε και η κα. Παπαευαγγέλου, θα μπορέσουν σύντομα και τα παιδιά μας να ξαναβρεθούνε στα σχολεία. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν, σημειώνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άλλωστε τόνισε εμφατικά ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού συμφωνία τήρησης των μέτρων, καθώς αν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου: «Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού», δήλωσε κατηγορηματικά.

πηγη:iatropedia.gr

Read Previous

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας-17 Ιανουαρίου: θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό

Read Next

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι το Τσάμπιονς Λιγκ (stats)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *