Πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη οι ασθενείς με ψωρίαση

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των ασθενών

Το ένα τέταρτο των ατόμων με ψωρίαση ζουν με κατάθλιψη και περίπου οι μισοί, το 48%, ζουν με άγχος.

Η νόσος ταλαιπωρεί περίπου 125 εκατομμύρια πληθυσμού διεθνώς, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από ψωρίαση περίπου 223.000 άνθρωποι.

Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία, οι πολιτικές συγκρούσεις και η μετανάστευση έχουν απομονώσει πολλούς ανθρώπους. Το κοινό άγχος και η μοναξιά  που αισθάνονται ακόμη πιο έντονα οι άνθρωποι με ψωριασική νόσο τους κάνει να ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζωή με ψωριασική νόσο έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία ενός ατόμου. Η μη ιάσιμη, χρόνια φύση της ψωριασικής νόσου, η συστηματική φλεγμονή που εμφανίζεται στο σώμα και το γεγονός ότι η ασθένεια είναι ορατή στο δέρμα καθιστά τους ανθρώπους που ζουν με ψωριασική νόσο σε κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος.

Για το λόγο αυτό,  το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας  Ημέρας Ψωρίασης είναι «Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «Καλυψώ» Κώστας Λούμος, ανέφερε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα: «Εάν έχετε ψωρίαση, γνωρίζετε ήδη ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πάθηση του δέρματος. Πέρα από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ψωρίαση στο σώμα σας, μπορεί να «καταστρέψει» τα συναισθήματα και την ψυχική σας ευεξία. Στην πραγματικότητα, οι ίδιες διαδικασίες στο σώμα σας που σχηματίζουν πλάκες μπορούν επίσης να αλλάξουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από αυτά που δεν την έχουν. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα της ψωρίασής σας είναι ήπια, εξακολουθείτε να έχετε υψηλότερο κίνδυνο. Σε μια μελέτη, σχεδόν το 20% των ατόμων με ψωρίαση είχαν κάποια μορφή κατάθλιψης».

Το «δίδυμο» ψωρίασης – κατάθλιψης

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τη σχέση μεταξύ ψωρίασης και κατάθλιψης:

  • Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να είναι εμφανή σε άλλους. Τα κόκκινα, φολιδωτά «μπαλώματα» μπορεί να είναι δύσκολο να κρυφτούν, ειδικά το καλοκαίρι.
  • Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι η ψωρίαση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μεταδοτική. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 5 άτομα με ψωρίαση έχει αντιμετωπίσει απόρριψη και κατά καιρούς αισθάνθηκε ανεπιθύμητο, λόγω της κατάστασής του.
  • Η ψωρίαση είναι άβολη. Οι πλάκες ψωρίασης προκαλούν φαγούρα, έγκαυμα, ρωγμές και αιμορραγία. Έως και το 42% των ατόμων με ψωρίαση έχουν επίσης τις πρησμένες, επώδυνες αρθρώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Το θετικό είναι ότι η έγκαιρη και σωστή θεραπεία, τόσο της ψωριασικής νόσου, όσο και της κατάθλιψης ή του άγχους, μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τις συνθήκες.

Read Previous

Πότε και ποιες αυξήσεις πληρώνονται στους συνταξιούχους

Read Next

Ευρυτανία: Τραγικό τέλος στην αναζήτηση του αστυνομικού – Βρέθηκε νεκρός στην «Τρύπα Τατάρνας»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *