Qatar Gate: Το χρονικό της σύλληψης της Εύας Καϊλή και οι κατηγορίες – Τι λέει η οικογένειά της

Στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών φέρεται να έχει οδηγηθεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψή της.

Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος της, η ευρωβουλευτής φέρεται να οδηγήθηκε στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών, Σεν Ζιλ (Saint-Gilles). Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών.

Στις φυλακές που φέρεται να κρατείται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες βρέθηκε η κάμερα του MEGA.

Εκπρόσωπος της οικογένειας της Εύας Καϊλή μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.  «Δεν γνωρίζουμε τίποτα, περιμένουμε κι εμείς ενημέρωση από τις βελγικές Αρχές. Περιμένουμε τον πατέρα της να γυρίσει στην Ελλάδα. Αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας όταν έγινε γνωστό. Την υπόθεση χειρίζεται δικηγόρος», δήλωσε πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος της Εύας Καϊλή στον ΑΝΤ1.

Η Εύα Καϊλή είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση.

Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Πώς έγιναν οι συλλήψεις

Οπως αναφέρει το MEGA, σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα μετέδωσαν τα βελγικά μέσα, πρώτος συνελήφθη ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ύστερα ο πατέρας της εντοπίστηκε έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και ύστερα συνελήφθη η Εύα Καϊλή μέσα στο σπίτι της όπου και βρέθηκαν σακούλες γεμάτες με μετρητά, για τον λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα βουλευτικής ασυλίας, καθώς πιάστηκε επ’ αυτοφώρω.

Με ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπη – Τι λένε νομικοί 

Σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζουν νομικοί στο Mega τη σύλληψη και την προφυλάκιση της ευρωβουλευτού για εμπλοκή της σε κύκλωμα διαφθοράς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

«Αυτό που συνέβη σήμερα με την κυρία Καϊλή είναι το αντίστοιχο που έχουμε εμείς μετά την απολογία στον ανακριτή για κακούργημα. Το αποφασίζει ο ανακριτής μόνος του, δε χρειάζεται σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα αλλά η απόφαση του υποχρεωτικά επικυρώνεται ή όχι εντός κάποιου χρονικού διαστήματος από το δικαστικό συμβούλιο» αναφέρει ο δικηγόρος, Κώστας Νταλτάς.

«Η θέση της στην Ευρωβουλή ως ευρωβουλευτού δε χάνεται παρά μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί. Δεν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να καταδικαστεί αμετακλήτως να χάσει αυτή τη θέση. Άρα παραμένει μέχρι να λήξει η θητεία της παραμένει ως ευρωβουλευτής και θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής» σημειώνει ο δικηγόρος, Βασίλης Χειρδάρης.

«Υπάρχει μία σύλληψη σε αυτόφωρη διαδικασία άρα δεν έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί από την ασυλία και δε χρειάζεται και άδεια από την Ευρωβουλή» προσθέτει ο κ. Χειρδάρης.

Η υπόθεση υπάγεται στη Βέλγικη δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει για το θέμα ασχοληθεί και η ευρωπαϊκή εισαγγελία εξηγούν νομικοί στο Mega ενώ ενδεχομένως να ανακύψει και ζήτημα αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν συντρέχουσες δικαιοδοσίες, δηλαδή τόσο των βελγικών δικαιοδοτικών αρχών, όσο και της ελληνικής δικαιοσύνης. Θα πρέπει να επιληφθεί βεβαίως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας» εξηγεί ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Χρίστος Μυλωνόπουλος.

«Οποιοδήποτε αδίκημα τελείται στο Βέλγιο προφανώς πρέπει να δικαστεί στο Βέλγιο. Αν έχει παράλληλη αρμοδιότητα με επιμέρους αδικήματα στην Ελλάδα, μπορεί να ζητηθεί να δικαστεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας.

Σε κάθε περίπτωση, και στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχουν προβλέψεις για το αδίκημα της δωροληψίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5-15 ετών και χρηματική ποινή ενώ και για το αδίκημα της ξεπλύματος μαύρου χρήματος προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Παρεμφερείς και λίγο ελαφρότερες είναι οι ποινές που προβλέπονται στο Βέλγιο.

Πάντως, η ευρωβουλευτής, όπως εξηγούν νομικοί στο Mega, θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα αντί του Βελγίου.

Νέες αποκαλύψεις από τα ιταλικά ΜΜΕ για τον σύντροφο της Καϊλή και τον Παντσέρι

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

real.gr

Read Previous

Γερμανία: Αναψε «φωτιές» η ροζ μίνι φούστα δημοσιογράφου – ΒΙΝΤΕΟ

Read Next

Υπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *