Η Αργεντινή, ο Μέσι, ο θρίαμβος: Ντελίριο για τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της «αλμπισελέστε»

Η Αργεντινή και ο Μέσι έραψαν το τρίτο αστέρι στη φανέλα της «αλμπισελέστε» στον κορυφαίο τελικό Μουντιάλ όλων των εποχών.

Τριάντα έξι χρόνια μετά (1986) τον θρίαμβο στο Μεξικό και ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (1990 και 2014) η Αργεντινή στην 6η της παρουσία σε καταληκτικό αγώνα Μουντιάλ αποκαθήλωσε τη μέχρι σήμερα κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία, με 4-2 στα πέναλτι (2-2 κ.αγ. και 3-3 παρ.) και για τρίτη φορά στην Ιστορία της κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι Αργεντινοί κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας και πανηγύρισαν με την ψυχή τους την πολυπόθητη κατάκτηση του Μουντιάλ, πρώτη μετά το 1986 και τρίτη συνολικά στην ιστορία τους.

Ένα τρόπαια που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ηγέτη τους, Λιονέλ Μέσι, για τον οποίον πανηγυρίζουν επίσης!

Δείτε σχετικά βίντεο από το Μπουένος Άιρες κατά τη στιγμή του τελευταίου πέναλτι.

Ο Λιονέλ Μέσι χάθηκε στην αγκαλιά των παιδιών του Ο Λιονέλ Μέσι κατάκτησε το πρώτο του Μουντιάλ και μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, με τις εμφανίσεις του με την Αργεντινή.

Ο Μέσι πήρε το βραβείο του MVP, το μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλητή και αφού χάιδεψε το βαρύτιμο τρόπαιο, φόρεσε μια βασιλική τήβεννο και το σήκωσε στον ουρανό του Κατάρ.

Ο ηγέτης της Αργεντινής συμμετείχε στους πανηγυρισμούς των παικτών και… υποδέχθηκε την οικογένεια του στον αγωνιστικό χώρο, για να μοιραστεί μαζί τους την τεράστια επιτυχία του.

Ο Λιονέλ Μέσι χάθηκε στην αγκαλιά των παιδιών του

Μάλιστα, υπήρξε μια ιδιαίτερη στιγμή, με τους τρεις γιους του (Τιάγκο, Τσίρο και Ματέο) να πέφτουν πάνω του, με τον Μέσι να… χάνεται στην αγκαλιά τους.

 Οι ευτυχισμένοι οπαδοί της Αλμπισελέστε βρίσκονται στον έβδομο ουρανό κι έστησαν ήσει ένα φοβερό πάρτι έξω από το γήπεδο.

Τα ονόματα του Λιονέλ Μέσι και του Ντιέγκο Μαραντόνα είναι αυτά που τραγουδήθηκαν με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό από τα χείλη των οπαδών ενώ τη δική του τιμητική έχει και το… γνωστό «Campeones, campeones».

Την παράσταση «έκλεψε» για τα καλά ο κύριος με την μεγάλη κούκλα του Μέσι.

Οι φίλοι της Αργεντινής

Ο οπαδός με την κούκλα

Οι φίλοι της Αργεντινής

Ο Λίο Μέσι μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, δημοσίευσε ένα ξεχωριστό μήνυμα στα Social Media, εκφράζοντας τα έντονα συναισθήματά του.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μέσι:

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Το ονειρεύτηκα τόσες φορές, το ήθελα τόσο πολύ και ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την οικογένειά μου, όσους με στήριξαν και όσους μας πίστεψαν. Αποδείξαμε ότι όταν οι Αργεντινοί παλεύουμε μαζί, ενωμένοι, είμαστε ικανοί να καταφέρουμε ό,τι στοχεύσουμε. Το αξίζει αυτή η ομάδα, που είναι πάνω από μονάδες και πάλεψε για ένα κοινό όνειρο, που είναι το όνειρο όλων των Αργεντινών. Το καταφέραμε!

Πάμε Αργεντινή, γαμώτο!

Θα τα πούμε πολύ σύντομα»

«Είχα προαίσθημα ότι αυτό ήταν δικό μου»

Ο MVP του Μουντιάλ 2022 και κάτοχος του τροπαίου, Λιονέλ Μέσι, με αυτήν τη νέα ιδιότητα έκανε δηλώσεις στις οποίες υποστήριξε πως είχε διαισθανθεί την… κατάληξη του τελικού κόντρα στη Γαλλία.

«Ήξερα ότι ο Θεός θα μας το έδινε, είχα το προαίσθημα ότι αυτό ήταν δικό μου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στην Αργεντινή για να δούμε πόσο τρελοί θα είναι οι πανηγυρισμοί. Αυτό το τρόπαιο το ήθελα σε όλη τη ζωή μου. Ήταν το παιδικό όνειρό μου».

Όλα τα ρεκόρ που «έσπασε» ο μυθικός Μέσι 

Ο Λιονέλ Μέσι οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Pulga παράλληλα με την κούπα έγινε κάτοχος μίας σειράς από ρεκόρ. Συγκεκριμένα, ο Μέσι βρίσκεται στην κορυφή των συμμετοχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας 26 παιχνίδια στην… πλάτη του, ένα περισσότερο από τον Λόταρ Ματέους. Παράλληλα, είναι πρώτος και σε λεπτά συμμετοχής ξεπερνώντας τον Μαλντίνι. Ο Μέσι πέτυχε δύο γκολ κόντρα στους Γάλλους και έγραψε ιστορία.

 

 

Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που κατάφερε να σκοράρει σε όλες τις νοκ-άουτ φάσεις της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα είναι και πρώτος στα Παγκόσμια Κύπελλα σε συνεισφορά σε τέρματα (γκολ + ασίστ) μετρώντας από το 1966, όπως και σε γκολ σε κορυφαία διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο + Copa America). Ο Pulga κατέκτησε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά. Έτσι, έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να πάρει το συγκεκριμένο βραβείο δύο φορές. Τέλος, ο Μέσι έφτασε τα 13 γκολ σε Μουντιάλ και βρίσκεται στην 4η θέση των all time scorers ξεπερνώντας τον Πελέ.

Μουντιάλ 2022: Καλύτερος τερματοφύλακας ο μαγικός Μαρτίνες

Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να πήρε και δικαίως όλη την δόξα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή, αλλά ένας από τους παίκτες που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κατακτηθεί το «άγιο δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου ήταν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες.

Ο πορτιέρο της Αργεντινής αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ, κάτι απολύτως λογικό με όσα έκανε όχι μόνο στον τελικό, αλλά από το ματς με την Αυστραλία και μετά.

Με την Ολλανδία ήταν μαγικός στα πέναλτι, ενώ στον τελικό εκτός των πέναλτι έκανε και την μαγική απόκρουση στις καθυστερήσεις της παράτασης. Ε τι άλλο να έκανε;

Ο τελικός των τελικών

Ένας τελικός που θα μείνει αξέχαστος σε όλο τον κόσμο που τον παρακολούθησε, με τη συγκλονιστική του εξέλιξη. Για 80 λεπτά η ομάδα του Σκαλόνι έκανε «πάρτι» απέναντι στους «τρικολόρ» και με το 2-0 (23΄ Μέσι, 36΄ Ντι Μαρία) μέχρι το 80΄ έδειχνε πως θα έφτανε άνετα στη νίκη, ωστόσο, ο Κιλιάν Μπαπέ είχε διαφορετική άποψη και μέσα σε ένα λεπτό έφερε τον καταληκτικό αγώνα στα ίσια (80΄πεν., 81′). Στην παράταση η Αργεντινή προηγήθηκε ξανά με τον Μέσι στο 108΄, αλλά και πάλι ο Μπαπέ με το δεύτερο πέναλτι που εκτέλεσε (118΄) έστειλε τον αγώνα στη «ρώσικη ρουλέτα».

Εκεί, όπου ο Εμιλιάνο Μαρτίνες νίκησε τον Κομάν, ο Τσουαμενί αστόχησε και η ομάδα της Νότιας Αμερικής πήρε αυτό που δικαιούτο με βάση τη συνολική εικόνα της αναμέτρησης με 4-2.

Η σειρά των πέναλτι:

Μπαπέ 1-0

Μέσι 1-1

Κομάν απέκρουσε ο Μαρτίνεζ

Ντιμπάλα 1-2

Τσουαμενί άουτ

Παρέδες 1-3

Μανί 2-3

Μοντιέλ 2-4

Μπροστά σε 90.000 φιλάθλους, που κατέκλυσαν το «Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στάντιουμ», εκ των οποίων περίπου 50.000 ήταν φίλοι της Αργεντινής και περίπου 7.000 των Γάλλων, ο Λιονέλ Μέσι πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του το Κύπελλο που τόσο πολύ του έλλειπε και για το οποίο πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, πραγματοποιώντας μία συγκλονιστική εμφάνιση.

Στα 35 του χρόνια, ως αρχηγός της «αλμπισελέστε», στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην Ιστορία των διοργανώσεων, όντας ο δεύτερος σκόρερ του τουρνουά (7 γκολ), ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Μουντιάλ (26), ρέκορντμαν σε συνολικά λεπτά συμμετοχής (άφησε πίσω τον Πάολο Μαλντίνι), κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής σε Παγκόσμια Κύπελλα (13) και, πλέον, δεν θα πρέπει ν΄ αμφιβάλλει κανείς για το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πριν από 1.617 ημέρες η Γαλλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για 2η φορά στην ιστορία της στον τελικό της διοργάνωσης της Ρωσίας, μετά το 4-2 επί της Κροατίας. Απόψε, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, ήταν… απούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην προσπάθειά της για το back to back.

Παρ΄ όλα αυτά κατάφερε να φέρει προς στιγμή τα πάνω κάτω με τον κορυφαίο παίκτη της, Κιλιάν Μπαπέ. Ο 24χρονος άσος της Παρί έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, αλλά δεν ήταν… γραφτό για να οδηγήσει την ομάδα του στο back to back. Με τα 11 γκολ που έχει σημειώσει στα δύο Μουντιάλ (πρώτος σκόρερ στο Κατάρ με 8) που έλαβε μέρος έγινε ο νεαρότερος παίκτης στα χρονικά των διοργανώσεων που πετυχαίνει αυτό τον αριθμό τερμάτων και σαφώς στο μέλλον θα έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει πολλά τρόπαια.

Το πρώτο σουτ του τελικού έγινε στο 5ο λεπτό από τον Μακ Αλιστερ, χωρίς ν΄ ανησυχήσει καθόλου ο Λιορίς που μπλόκαρε εύκολα. Απείλησε ξανά η Αργεντινή στο 8΄, με το σουτ του Ντε Πολ να βρίσκει στο πόδι του Βαράν και να φεύγει κόρνερ.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα χάθηκε στο 17΄ για την Αργεντινή, με τους παίκτες του Σκαλόνι να κλέβουν τη μπάλα έξω από την περιοχή των Γάλλων, ο Μέσι έδωσε δεξιά στον Άλβαρες και μετά το γύρισμα του τελευταίου ο Ντι Μαρία αστόχησε απελπιστικά με το… κακό του πόδι (δεξί).

Η καλύτερη ομάδα στο ξεκίνημα του τελικού ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στο 23΄. Ο Ντι Μαρία μπήκε στην περιοχή στο 21΄, σπρώχτηκε από τον Ντεμπελέ και ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το πέναλτι, με το οποίο… συμφώνησε και το VAR. Ο Μέσι έστειλε στην άλλη γωνία τον Λιορίς και με το έκτο του γκολ στο Μουντιάλ η Αργεντινή πήρε το προβάδισμα (1-0).

Η κυριαρχία των παικτών της «αλμπισελέστε» ήταν ολοκληρωτική στον αγωνιστικό χώρο, απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου που ήταν πραγματικά (και κατ΄ ανεξήτητο τρόπο)«αόρατη». Οι ποδοσφαιριστές του Σκαλόνι παίζοντας πολύ ψύχραιμα, έκαναν ό,τι ήθελαν στη μεσαία γραμμή με τους Ντε Πολ και Μακ Άλιστερ, ο Μέσι «τάιζε» τον Ντι Μαρία από την αριστερή πτέρυγα κι έτσι όπως κυλούσε το ματς ήταν θέμα χρόνου να έρθει και το δεύτερο γκολ.

Και δεν άργησε να συμβεί αυτό, καθώς στο 36΄ σε μία σεμιναριακού τύπου αντεπίθεση των Αργεντινών και την μπάλα να περνά από τον Μέσι στον Άλβαρες, στη συνέχεια στον Μακ Άλιστερ κι ο τελευταίος με ασίστ… μισό γκολ έδωσε την ευκαιρία στον Ντι Μαρία να «γράψει» το 2-0 και να δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα στην ομάδα του.

Βλέποντας την ομάδα του να μην έχει ζωντάνια, ο Ντεσάν έκανε δύο αλλαγές πριν κλείσει το πρώτο μέρος (41΄), με τους Τιράμ και Κόλο Μουανί να παίρνουν τις θέσεις των Ζιρού (σε ηλικία 36 ετών και δύο μηνών έγινε ο τρίτος γηραιότερος μη τερματοφύλακας σε τελικό, πίσω από το Σουηδό επιθετικό, Γκούναρ Γκρεν (37 ετών και 7 μηνών) και τον Βραζιλιάνο μπακ, Νίλτον Σάντος (37 ετών και ενός μήνα) και Ντεμπελέ.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε καθόλου ούτε στο β΄ μέρος. Κι ενώ θα περίμενε κανείς από τη Γαλλία να μπει με δύναμη για να μειώσει και να ξαναμπεί στο ματς, στα πρώτα 15 λεπτά της επανάληψης, η Αργεντινή ήταν εκείνη που απειλούσε. Τα σουτ των Άλβαρες και Ντι Μαρία εξουδετέρωσε ο Λιορίς, ενώ στολ 60΄ από μπάσιμο του Ντι Μαρία και ασίστ στον Μέσι, το σουτ του τελευταίου με το δεξί έφυγε άουτ.

Στο 63΄ ο Λιορίς βγήκε έγκαιρα και πρόλαβε τον Μακ Άλιστερ πριν πλασάρει, ενώ στη μοναδική στιγμή που η Γαλλία έκανε αισθητή την παρουσία της ήταν στο 70ό λεπτό με το σουτ του Μπαπέ από τη γραμμή της περιοχής να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο τελικός «πήρε φωτιά» στο 80΄ με την Γαλλία να μειώνει σε 2-1… από το πουθενά. Ο Κόλο Μουανί μπήκε στην περιοχή, όπου ανατράπηκε από τον Οταμέντι κι ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το καθαρό πέναλτι. Ο «άφαντος» μέχρι τότε, Κιλιάν Μπαπέ, ήταν ψύχραιμος και νίκησε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, που έπεσε στη σωστή γωνία αλλά δεν μπόρεσε ν΄ αποτρέψει το γκολ.

Ένα λεπτό μετά, ο Μέσι έχασε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή από τον Κομάν, εκείνος έδωσε στον Τιράμ, που με πάσα ακριβείας βρήκε τον Μπαπέ στην περιοχή κι ο τελευταίος με βολέ ισοφάρισε, 2-2 (ο άσος της Παρί ΣΖ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 10 γκολ σε Μουντιάλ).

Όπως έγινε και με την Ολλανδία, έτσι κι απόψε η Αργεντινή «αυτοκτόνησε» στο φινάλε κι έχασε προβάδισμα δύο τερμάτων μέσα σε λίγα λεπτά… Η Γαλλία «πετούσε» μετά την ισοφάριση και στις καθυστερήσεις λίγο έλλειψε να φέρει τα πάνω κάτω, με τον Τιράμ να πιάνει το σουτ μέσα από την περιοχή και τον Μαρτίνες να μπλοκάρει με δεύτερη προσπάθεια.

Στο 90΄+7 ο Λιορίς έκανε τεράστια απόκρουση στην βολίδα του Μέσι, με τον τελικό να οδηγείται στην παράταση.

Με δύο τεράστιες ευκαιρίες για την Αργεντινή έκλεισε το πρώτο μέρος της παράτασης. «Μοιραίος» για την «αλμπισελέστε» και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος αρχικά πλάσαρε τον Λιορίς, αλλά πρόλαβε ο Ουπαμεκανό να βάλει την προβολή και δευτερόλεπτα μετά ενώ βγήκε τετ-α-τετ με τον Γάλλο γκολκίπερ πλάσαρε άουτ.

Η Αργεντινή ήταν σαφώς ανώτερη στο επιπλέον μισάωρο και στο 109΄ αξιοποίησε την υπεροχή της. Ο Λιορίς απέκρουσε το βολέ του Λαουτάρο Μαρτίνες από πλάγια θέση στην περιοχή και ο Μέσι που καραδοκούσε πήρε το «ριμπάουντ» κι έγραψε το 3-2.

Κι όμως, η Γαλλία αποδείχθηκε «εφτάψυχη». Στο 117΄ από το σουτ του Μπαπέ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μοντιέλ κι ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το νέο πέναλτι. Ο σταρ της Παρί ήταν και πάλι εύστοχος και με χατ τρικ ισοφάρισε ξανά σε 3-3.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης ο Μαρτίνες έκανε την απόκρουση του αγώνα σε σουτ του Κόλο Μουανί, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Λαουτάρο Μαρτίνες βρέθηκε μόνος του απέναντι από τον Λιορίς, αλλά η κεφαλιά που επιχείρησε ήταν απελπιστικά άστοχη.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91΄ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (120΄+1 Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64΄ Ακούνια), Φερνάντες, Ντε Πολ (102΄ Παρέδες), ΜακΚάλιστερ (116΄ Πετσέλα), Μέσι, Άλβαρες (103΄ Λ. Μαρτίνες).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ (120΄+1 Ντισασί), Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ (71΄ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96΄ Φοφανά), Γκριεζμάν (71΄ Κομάν), Ντεμπελέ (41΄ Κόλο Μουανί), Ζιρού (41΄ Τιράμ), Μπαπέ.

Με πληροφορίες από filathlos, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Previous

Εμπορικά καταστήματα: Το εορταστικό ωράριο αναλυτικά

Read Next

O Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ταξίδεψε μέχρι τον Μύλο των Ξωτικών – ΦΩΤΟ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *