Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2023

Χρονιά εκλογών θα είναι το 2023 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να δρομολογήσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα επηρεάσει τις αποδοχές περίπου 700 χιλιάδων εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός είναι ορίζεται στα 713 ευρώ (612 ευρώ καθαρά) και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί κατά 38 ευρώ και να φτάσει στα 751 ευρώ μικτά.

Αν και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχει ακόμα ένα που αναφέρει ότι μπορεί να αυξηθεί όχι 38 αλλά 43 ευρώ, φτάνοντας τελικά τα 756 ευρώ μικτά.

Η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 και η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου του ίδιου έτους.

Άμεση η ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού

Την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού τονίζει και ο διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας, ο οποίος ανέφερε πως, «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες κάνει τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν παράλληλα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους.

«Υπάρχει ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού… θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση εισφορών» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και μειώνουν δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών, η οποία σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι:

  • στις κατώτατες αποδοχές φτάνει στο 19%
  • στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ στο 9 έως 14%
  • στις υψηλότερες αμοιβές είναι από 11% και κάτω

Κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην αγορά του Κορυδαλλού λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως είναι απαραίτητη η αύξηση και στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, τουλάχιστον κατά 10%.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου το 85% θα χρειαζόταν food pass για να ζήσει, όχι δεν θα είχα μούτρα να πανηγυρίζω, αλλά ούτε να κυκλοφορώ στον δρόμο. Αυτό όμως συμβαίνει σήμερα. Πανηγυρίζουν για τα 20 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ για το 85%, όχι για τους αδύναμους, για τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας που περνάει τρομακτικές δυσκολίες», σχολίασε, τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός όμως δεν χρειάζεται ανεπαρκή φιλοδωρήματα».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Χρειάζεται δίκαιη αύξηση του μισθού και του εισοδήματος. Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τέλος της αισχροκέρδειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ. Αύξηση και στους δημόσιους υπαλλήλους 10% τουλάχιστον, καθώς είναι για δέκα χρόνια με μισθούς που είναι καθηλωμένοι. Μείωση των οριζόντιων φόρων, του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ. Και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και 120 δόσεις», είπε χαρακτηριστικά.

 

Read Previous

Καιρός: Έρχεται νέα θερμή εισβολή – Η πρόγνωση μέχρι την Πρωτοχρονιά

Read Next

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου της Ανδραβίδας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *