Κορωνοϊός: Με τεστ 48 ωρών και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα

Τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ακολουθήσει η χώρα μας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που είχε αρχίσει στις 12 το μεσημέρι. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ζητείται για τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στη χώρα μας από την Κίνα υποχρεωτικά αρνητικά τεστ κορωνοϊού έως και 48 ώρων πριν από την αναχώρησή τους από την ασιατική χώρα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας με τις λεπτομέρειες της απόφασης.

Ποια ήταν η απόφαση της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και απέφυγε να προωθήσει μέτρα με δεσμευτική ισχύ, προέβη σε ισχυρές συστάσεις προς τα 27 κράτη – μέλη με στόχο να υπάρξει μία ενιαία στάση απέναντι στους ταξιδιώτες από την Κίνα σε όλη την κοινότητα.

Αποφάσισε λοιπόν:

  • να συστήσει σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα αυξημένης προστασίας (FFP2/N95/KN95).
  • να προτείνει την παροχή συμβουλών σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να απαιτούν,  για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα, αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Να σημειωθεί ότι Γερμανία και Σουηδία αποφάσισαν επίσης να λάβουν μέτρα στην κατεύθυνση των συστάσεων της Ε.Ε. Παράλληλα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε την Κίνα «να μοιράζεται δεδομένα με διαφάνεια για την τρέχουσα κατάστασή της. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε στενά σε επίπεδο Ε.Ε. και παγκόσμιο».

 

Γιατί προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στην Κίνα

Η νέα έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα έχει πυροδοτήσει ανησυχία, αλλά και επικρίσεις διεθνώς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εγκαλεί μάλιστα ευθέως το Πεκίνο ότι αποκρύπτει την πραγματική έκταση του προβλήματος. Τα επίσημα δεδομένα που δίνονται στη δημοσιότητα θεωρούνται αναξιόπιστα με μερίδα αναλυτών να υπολογίζει ότι στην χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων έχουμε έως και 9.000 θανάτους από κορωνοϊό ημερησίως, όταν οι κινεζικές αρχές μιλούν για έναν μόλις θάνατο από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο. Το Πεκίνο υπολογίζει στους θανάτους από Covid-19 μόνο όσους έχουν νοσήσει και καταλήγουν από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στη χώρα μεταδίδουν εικόνες για γεμάτα νοσοκομεία, κρεματόρια και γραφεία κηδειών. Αυτό που πρωτίστως φοβίζει την επιστημονική κοινότητα και τις κυβερνήσεις διεθνώς είναι το ενδεχόμενο η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας στην Κίνα να συνοδεύεται και από εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη. Επισήμως το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως όλα τα κρούσματα αφορούν γνωστά στελέχη του νέου κορωνοϊού.

naftemporiki.gr

 

Read Previous

Βρετανία: Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

Read Next

Παράδοση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στην ΤΚ Αραχωβιτίκων

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *