Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας – Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε από το Ζάππειο ότι υποβάλλει την παραίτησή του και ζήτησε να εκλεγεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα:

«Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα. Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα όλοι χωρίς να χάσουμε μια ημέρα. Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νεός κύκλος. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια διπλή εντολή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.  Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε. Είχα την τύχη και την τιμή για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός. Ένα μικρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό αφορά πρώτα εμένα που ήμουν επικεαφλής στον ιστορικό κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο ορισμένες φορές αλλά συναρπαστικό. Προσθέτω σε όλα αυτά την ανάγκη να εφεύρουμε νέο ΣΥΡΙΖΑ που με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τα νέα ρεύματα της κοινωνίας και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που θέλει να εκπροσωπεί. Στη δήλωσή μου μετά τις εκλογές μίλησα για δύσκολες αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να ανανεώσουμε το στελεχικό δυναμικό από πάνω προς τα κάτω δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ και αυτό έκανα για τρία 24ωρα με το μαξιλάρι μου γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα. Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις να σταθείς απέναντι στην ιστορία σε όσους σε στήριξαν.»

Πληροφορίες θέλουν την Ολγα Γεροβασίλη να αναλαμβάνει μεταβατική πρόεδρος, μέχρι το συνέδριο που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε εμφανιστεί στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου και κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μιλούσαν μαζί του αλλά κανείς δεν ήξερε τι θα κάνει τελικά.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου, «πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Read Previous

Ναρκωτικά: Οκτώ νεκροί μετά από μάχη ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ στο Μεξικό – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους απαχθέντες αστυνομικούς

Read Next

Μητσοτάκης για παραίτηση Τσίπρα: Αναμενόμενη μετά από 3 συντριπτικές ήττες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *