Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Ξανά 44°C την άλλη εβδομάδα – Η θερμοκρασία έως τις 23 Ιουλίου

Την ώρα που ο καύσωνας «Κλέων» κορυφώνεται στη χώρα με θερμοκρασίες «φωτιά» και στην Αττική, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook για την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέχρι και τις 23 Ιουλίου. Και όπως φαίνεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα δούμε ξανά 43 και 44 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!».

Ο ίδιος εξηγεί στην εικόνα ότι στους κλειστούς κάμπους πρέπει να υπολογίσουμε έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ Κυριακή 16/7 μέχρι και Τετάρτη 19/7 στη δυτική πεδινή Ελλάδα πρέπει να υπολογιστούν έως και 3 βαθμοί υψηλότερη θερμοκρασία. «Στις ορεινότερες περιοχές 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια αλλά και στα νησιά 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε: «Η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Κυριακή και μετά θέλει μεγάλη προσοχή!

Oι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ μελτεμιού και καύσωνα θα λάβουν χώρα σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου και γύρω από το πέλαγος από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα με εντάσεις στα 6-7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αττικής Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (περιοχές στον χάρτη με τα ανεμούρια)!

Δεν δείχνει να είναι αυτή και η καλύτερη εξέλιξη, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που θα συνεχίσουν να επικρατούν παρά τη μικρή υποχώρηση του καύσωνα στην ανατολική Ελλάδα, καθώς θα μεγαλώσει πάρα πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών!!!».

Καύσωνας Κλέων: Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Στο μεταξύ, η ΕΜΥ επικαιροποίησε σήμερα το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) και αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά:

  1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

  1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

  1. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

  1. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Read Previous

Θρίλερ σε πτήση στην Κίνα: Αναταράξεις εκτόξευσαν επιβάτες και πλήρωμα από τις θέσεις τους

Read Next

Πόροι ύψους 1,75 από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη συνέχιση λειτουργίας των Δομών Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών στη Δυτική Ελλάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *