Αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων 10,5%

Οι νέες ρυθμίσεις, μαζί με τις αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, δίνουν μέσο ετήσιο μπόνους πάνω από έναν μισθό.

Ελαβαν τη βούλα του Κοινοβουλίου οι αυξήσεις στους μισθούς οι οποίοι συνολικά για το 2023 – μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές – αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5%.

Στους μεγάλους κερδισμένους των νέων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, βρίσκονται οι 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια.

Οι νέες ρυθμίσεις, μαζί με τις αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, δίνουν μέσο ετήσιο μπόνους πάνω από εναν μισθό.

Περισσότερο ευνοούμενοι, με το νέο μισθολόγιο, είναι όσοι έχουν παιδιά και τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα συνοδεύεται και με αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα, όπως οικογενειακή παροχή, θέσης ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.

Οριζόντια

Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

Επιπλέον, εφαρμόζονται αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από τον συνδυασμό των αυξήσεων, ανέρχεται σε πάνω από 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Σε αυτά συγκαταλέγονται η κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για παράδειγμα, υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 2 παιδιά θα λάβει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο τέκνα. Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.440 ευρώ μικτά ή 893 ευρώ καθαρά.

Η ποσοστιαία αύξηση των εισοδημάτων του ξεπερνά το 12%.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ Νέα

Read Previous

Φωτιά σε Μαγνησία, Ρόδο, Λαμία, Κέρκυρα, Κάρυστο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, καλύτερη η εικόνα των μετώπων

Read Next

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο – Σώοι οι 5 επιβαίνοντες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *