Ανεβαίνει στις πλαγιές της Πάρνηθας η πυρκαγιά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Μάχη να μην πλησιάσει τον Εθνικό Δρυμό

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, καθώς ο Ασπρόπυργος και η Φυλή βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το μεσημέρι της Τρίτης.

Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, με 164 πυροσβέστες με 62 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο όλη τη νύχτα.Οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να κρατήσουν μακριά τις πύρινες φλόγες από τις αυλές των σπιτιών τους. Με τη φωτιά να έχει κυκλώσει την Πάρνηθα, κάτοικοι αναφέρουν πως εκεί που τελειώνει το δάσος δεν υπάρχουν πεύκα, ωστόσο υπάρχουν ξερά χόρτα, γεγονός το οποίο τους ανησυχεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλο το βράδυ ηχούσαν δυνατές και συνεχόμενες εκρήξεις.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο. Τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (23/8) στις 21:10, από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι, 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό.

Συνολικά 164 πυροσβέστες και 62 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις που αναμένουν τις εναέρια μέσα να πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

real.gr

 

Read Previous

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Αχαΐας – Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτική Προστασίας

Read Next

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως 28% στα τρόφιμα το 7μηνο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *