Tσάι ή καφές; Ποιο ρόφημα είναι καλύτερο για την υγεία

Tο τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Ο καφές είναι επίσης δημοφιλής. Το πράσινο τσάι και ο μαύρος καφές είναι γνωστό ότι κρατούν υπό έλεγχο το βάρος σας, αλλά το ερώτημα είναι ποιο είναι πιο ωφέλιμο. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της καφεΐνης στη διατροφή. Η κατανάλωση χαμηλής δόσης καφεΐνης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες ομάδες. Η βελτίωση στις σωματικές δραστηριότητες μετά την πρόσληψη χαμηλής δόσης καφεΐνης είναι επίσης καλή, η κατανάλωση καφέ ως συνήθεια μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ευνοϊκά. Παρόμοια με τον καφέ, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη.

Ωστόσο,  όπως αναφέρει το thehealthsite.com,ο καφές παρέχει τριπλάσια ποσότητα καφεΐνης από το πράσινο τσάι:

μια μερίδα 240 mL καφέ παρέχει 96 mg καφεΐνη

η ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού παρέχει 29 mg

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση 400 mg καφεΐνης την ημέρα θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Ωστόσο, το συνιστώμενο όριο πέφτει στα 100 mg την ημέρα για τους εφήβους και στα 2,5 mg/kg την ημέρα για τα παιδιά.

Η καφεΐνη είναι μια από τις πιο μελετημένες ουσίες, λόγω των πολλαπλών ευεργετικών της επιδράσεων στην υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

αυξημένα επίπεδα ενέργειας, εγρήγορσης και προσοχής

μειώνει την πνευματική και σωματική κόπωση

βελτίωση στους χρόνους αντίδρασης και βελτιωμένη ακρίβεια

βελτιωμένη απόδοση άσκησης

βελτιωμένη μνήμη και διάθεση

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ-Open diabetes and Care αποκαλύπτει πως η μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση ενός συνδυασμού του καφέ και του πράσινου τσαγιού οδηγεί σε μικρότερο κίνδυνο θανάτου όσως πάσχουν από διαβήτη τύπου Β. Τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα δύο αυτά ροφήματα υπερτερούν κατά πολύ έναντι των όποιων επιπλοκών θα μπορούσαν να προκαλέσουν, με την προυπόθεση ότι καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ μόνο το πρωί και εάν μπορείτε πιείτε τσάι νωρίς το απόγευμα. Εάν έχετε ευαισθησία στην καφείνη αναζητήστε ντεκαφεινέ καφέ που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Πολλά brands πλέον χρησιμοποιούν την μέθοδο με τη χρήση ελβετικού νερού για να δημιουργήσουν ντεκαφεινέ καφέ.  Αγοράστε επίσης οργανικό καφέ και τσάι έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν υπολλείμματα εντομοκτόνων.

Άλλες ενέργειες που συστήνονται είναι οι εξής:

Bάλτε στα ροφήματά σας λιγότερα γλυκαντικά και όσο το δυνατόν πιο υγιεινές κρέμες όπως αυτές που έχουν βάση την καρύδα ή τη βρώμη.

Δοκιμάστε την σκόνη matcha. Πρόκειται για μια σκόνη που προέρχεται καθ΄όλα από το φύλλο του πράσινου τσαγιού. Μπορεί το τσάι να είναι πιο δυνατό, ωστόσο σας δίνει τις περισσότερες- ήτοι δυνατόν – ευεργετικές ουσίες του πράσινου τσαγιού όπως την EGCG, τις πολυφαινόλες και την θεανίνη.

Η σκόνη αποτελεί ένα τέλειο προσθετικό για τα smoothie σας, ή τα πρωτεινούχα ποτά σας, ενώ μπορεί να προστεθεί με αρμονία σε ένα latte εφόσον την κάνετε κρέμα, χρηιμοποιώντας το γάλα της επιλογής σας.

Στοχεύστε στην κατανάλωση τριών έως πέντε ροφημάτων συνδυαστικά καφέ και τσαγιού καθημερινά – ιδανικά δύο φλιτζάνια καφέ και τα υπόλοιπα τσάι. Απλώς θυμηθείτε να τα πίνετε τις κατάλληλες ώρες και όχι πολύ αργά.

Η συχνή οποιουδήποτε ροφήματος αργότερα από το κανονικό μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με προβλήματα στα νεφρά.

Read Previous

Καιρός: Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από Δευτέρα – Η πιθανότητα σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα

Read Next

Βενετία: Η Καγιά ποζάρει στο κόκκινο χαλί

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *