Κακοκαιρία Daniel: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στην Καρδίτσα

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Καρδίτσα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, με τα λασπωμένα νερά να έχουν καλύψει τα πάντα.

Ο Παλαμάς και η Μεταμόρφωση έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για ώρα. Πολλοί έχουν ανέβει σε στέγες για να σωθούν και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα και το νερό στερεύουν.

Οι εικόνες είναι δραματικές και δείχνουν τις περιοχές να έχουν μεταμορφωθεί σε μία απέραντη λίμνη.

Ο όγκος του νερού είναι πρωτοφανής, με αποτέλεσμα σπίτια να καταρρέουν, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που κατέγραψε κάτοικος με το κινητό του.

Το νερό έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια, όταν ξαφνικά ένα σύννεφο κόκκινης σκόνης σηκώνεται και το σπίτι, που διακρίνεται στο βάθος, αρχίζει να χάνεται από το πλάνο.

https://www.youtube.com/watch?v=yLLdVWw-3qY

«Βοήθεια πνιγόμαστε»

Η κυρία Χαρούλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συγκλονίζει κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που έχουν πνιγεί» στον Παλαμά.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω», λέει χαρακτηριστικά.

Ό,τι νερά υπήρχαν ψηλά κατεβαίνουν στο χωριό και όπως λέει η κυρία Χαρούλα «κάθε δέκα λεπτά ακούς ένα σπίτι να γκρεμίζεται. Υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι. Μας είπαν ότι θα στείλουν βάρκα σε 2 ώρες. Βλέπουμε μόνο νερά, σαν να είναι απέραντη θάλασσα».

«Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ανθρώπων.

«Το φαινόμενο είναι ένα από τα πιο δύσκολα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία και όλες οι υπηρεσίες της, οι οποίες παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή», εξήγησε νωρίτερα ο κ. Βαρθακογιάννης κατά την ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

«Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Τρίτη στις 7:00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία. Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και ο στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί», είπε.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις»,

«Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες, hummer και μηχανήματα έργου του στρατού με πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων», δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Και κατέληξε: «Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Read Previous

Κακοκαιρία Daniel: Βιβλικές καταστροφές σε Θεσσαλία και Μαγνήσια – 4 αγνοούμενοι, χωριά χωρίς νερό και ρεύμα

Read Next

Παιδικές χαρές προσβάσιμες και σε ΑμεΑ σε 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *