Εφορία: Οι τελευταίες εκκρεμότητες του 2023

Μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες οφείλουν να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι δέκα ημέρες πριν από την εκπνοή του 2023.

Tης Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Εκτός από τις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ,ή τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να τακτοποιήσουν εάν έχουν εκκρεμότητες όπως οι δηλώσεις για αναδρομικά ,κληρονομιάς ή η μεταφορά κατοικίας στο εξωτερικό. Επίσης οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές

Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους περιλαμβάνει:

1. Πληρωμές φόρων: Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ και της 6ης δόσης του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

2. Τέλη κυκλοφορίας: Η προθεσμία για την πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται να δώσει παράταση δύο μηνών, έως 29 Φεβρουαρίου 2024 προκειμένου οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να ανταποκριθούν στην υποχρέωση που έχουν. Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους όσοι αποφασίσουν να παραδώσουν τις πινακίδες.

3.Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές και συντάξεις: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν εως τέλος του έτους τροποποιητικές δηλώσεις. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

4. Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβιωσης ή αποκτήσης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2023. Η υποβολή μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty ή να υποβληθεί στην Εφορία.

5. Δηλώσεις από κληρονόμους. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, εμπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

6. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

real.gr

Read Previous

ΗΠΑ: Σοκ για τον Τραμπ – Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Read Next

Προς δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *