Κορωνοϊός: Μάσκα σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ συστήνει η Επιτροπή Λοιμώξεων

Η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων προχωρά σε συστάσεις για την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς εντείνεται η ανησυχία στους ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς μόνο ένας στους δέκα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Αύξηση περιστατικών κορωνοϊού παγκοσμίως – Πόσο επικίνδυνη είναι η υποπαραλλαγή JN.1

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, που σημαίνει ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα αυτή.

HΚαθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Πρόκειται για αύξηση από το 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου. Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως “υπομονάδα ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι η τρέχουσα ενδεικτική Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

Πρόκειται για αύξηση από το εκτιμώμενο 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Το CDC ανέφερε ότι η υπομονάδα συνεχίζει να προκαλεί αυξανόμενο ποσοστό των μολύνσεων και είναι πλέον η υπομονάδα που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υπομονάδα είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει αύξηση σε μολύνσεις ή νοσηλείες δήλωσε το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet των Yang et al, η παλιότερη υποπαραλλαγή SARS-CoV-2 BA.2.86, η οποία γρήγορα τέθηκε ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση μετά την εμφάνισή της, είχε συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή. Αν και το BA.2.86 δεν έδειξε ουσιαστικό πλεονέκτημα χυμικής ανοσολογικής διαφυγής και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις τρέχουσες κυρίαρχες παραλλαγές, έδειξε αξιοσημείωτα υψηλή συγγένεια δέσμευσης με την ACE2. Αυτή η αυξημένη συγγένεια δέσμευσης, σε συνδυασμό με τη διακριτή αντιγονικότητά του, θα μπορούσε να επιτρέψει στο BA.2.86 να συσσωρεύσει μεταλλάξεις που αποφεύγουν το ανοσοποιητικό κατά τη διάρκεια της πληθυσμιακής μετάδοσης.Με μόνο μία πρόσθετη μετάλλαξη του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (L455S) σε σύγκριση με τον προκάτοχό της BA.2.86, η παραλλαγή JN.1 έγινε γρήγορα κυρίαρχη στη Γαλλία.

Φαίνεται να υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση της συγγένειας δέσμευσης ACE2 στην υποπαραλλαγή JN.1, υποδεικνύοντας ότι οι ενισχυμένες ικανότητές της ανοσολογικής διαφυγής έρχονται σε βάρος της μειωμένης δέσμευσης ACE2.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το L455 βρίσκεται κυρίως στον επίτοπο των αντισωμάτων Τάξης 1 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, η μελέτη αυτή εξέτασε περαιτέρω τις δυνατότητες διαφυγής του JN.1 ως απόκριση σε οκτώ μονοκλωνικά αντισώματα κατηγορίας 1 εξουδετέρωσης XBB.1·5. Αυτή η μετάλλαξη αντιστάθμισε αποτελεσματικά την ευαισθησία του BA.2.86 σε αυτή την ομάδα αντισωμάτων. Μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το L455S ενίσχυσε σημαντικά την αντίσταση του JN.1 στη χυμική ανοσία μέσω της αντιστάθμισης της αδυναμίας του BA.2.86 στα αντισώματα κατηγορίας 1.

Συνοπτικά, το JN.1, κληρονομώντας την αντιγονική ποικιλομορφία του BA.2.86 και μαζί με την απόκτηση του L455S, πέτυχε γρήγορα εκτεταμένη αντίσταση στα αντισώματα κατηγορίας 1, 2 και 3 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, και έδειξε υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με το BA.2.86 και άλλα ανθεκτικά στελέχη όπως τα HV.1 και JD.1·1, σε βάρος της μειωμένης δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2. Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν, καθώς η αντιγονική τους διαφορά θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν διάφορους πληθυσμούς σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη και θα είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν γρήγορα μεταλλάξεις υψηλής ανοσοαποφυγής με κόστος τις ικανότητες δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος» που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν Μιχάλης Γιαννακός υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση προσελεύσεων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία με ιώσεις και Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 25% λόγω της έξαρσης των ιώσεων, ενώ παρατηρείται και ταλαιπωρία για τους ασθενείς στα επείγοντα.

Πιο συγκεκριμένα :

Στον Ευαγγελισμό στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς.

Παρατηρείται αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά.

Εισήχθησαν στη τελευταία εφημερία περί τους 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1.

Αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό. Πτώση στα χειρουργικά περιστατικά.

Στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ αντίστοιχη εικόνα. Στη τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν 180 ασθενείς. Αυξημένες οι προσελεύσεις ασθενών covid-19 και οι εισαγωγές.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες κατά 25% οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις.

Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός έχουμε αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με covid-19 και των εισαγωγών που ξεπερνάνε τους 30 ασθενείς.

Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. . Για αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.

Σήμερα με βάσει τα επίσημα στοιχεία στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κορονοϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με covid-19 . Καμία σχέση με πέρυσι.

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες οι 868 κλίνες. Κενές 201 κλίνες.

Πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Προσλήψεις για να μην δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνάνε τις 8 ώρες. Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων παρατηρείται αύξηση κατά 30%.

Αύξηση 30% στα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις.

Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.

Στα Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά που νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.

Ο κ, Γιαννακός επισημαίνει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών( μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κ.λ.π.)

Read Previous

Βαθμολογία Euroleague: Παρέμεινε τέταρτος ο Παναθηναϊκός

Read Next

Κορονοϊός: Ποδαρικό στο 2024 με έκρηξη κρουσμάτων – Ουρές σε νοσοκομεία και φαρμακεία

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *