Μητσοτάκης: Ανακοινώνονται μέτρα κατά της ακρίβειας

Αύριο θα ανακοινώσουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, μετά το μίνι ανασχηματισμό. Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα παρουσιάσει αύριο η κυβέρνηση.

Αυτό γνωστοποίησε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη των επόμενων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών χωρίς να κάνει αναφορά στο ζήτημα της ισότητας του γάμου για το οποίο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του κατά την αυριανή τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καινούρια αφετηρία για την κυβέρνηση όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και προανήγγειλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι «η συνέπεια και δουλειά θα μας χαρακτηρίσουν και με τον νέο χρόνο».

Όπως είπε, αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την επιστολική ψήφο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Βουλή για άμεση ψήφιση.

Σε λίγες μέρες θα εισαχθεί και το σχέδιο νόμου που αφορά στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, ενώ θα αρχίσει και η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παράλληλα με την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Όσον αφορά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα «Κ. Δοξιάδης», με βάση το οποίο «όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια, εκκρεμότητα που- όπως τόνισε- απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, με σημαντική χρηματοδότηση άνω των 400 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρόβλημα διεκδικεί επιτέλους την λύση του και δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης εντός και εκτός σχεδίου και τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.

Τόνισε εξάλλου ότι θα οριοθετηθούν επίσης οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 δημοτικές ενότητες και με τα συγκεκριμένα σχέδια θα ανοίξει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων που ήταν ένα ζητούμενο που απασχολεί επί χρόνια ειδικά την ελληνική περιφέρεια

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία»

Τόνισε επίσης ότι μεγάλη καινοτομία της πρότασης είναι ότι θα έχουμε την δυνατότητα με την χρήση της τεχνολογίας, να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια

Όπως είπε, πρόκειται για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά θα γίνουν με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του πλαισίου υποχρεωτικής ασφάλισης ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις «ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη», όπως είπε, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή του νέου συτήματος με τα χρωματιστά τιμολόγια κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη για την οποία συνεχάρη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως είπε, υπήρξε στην αρχή καχυποψία για τα πολύχρωμα τιμολόγια, όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας, τα τιμολόγια λειτούργησαν, ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και οι πολίτες έχουν καλύτερη κατανόηση για την επιλογή που θέλουν να κάνουν με βάση τις προτεραιότητες που θέτουν για τα νοικοκυριά τους.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα ότι «βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό πάντα αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες» και υπογράμμισε ότι «εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας».

Read Previous

Πέθανε ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ

Read Next

Πώς μπορείτε να έχετε καλύτερο WiFi στο σπίτι σας – Χρήσιμες συμβουλές

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *