Εντός Ιανουαρίου η ρύθμιση που δίνει δυνατότητα εργασίας σε 140.000 ανέργους – Τι προβλέπει

Τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας τους και να απασχολούνται έχουν με την έλευση της νέας χρονιάς 140.000 δικαιούχοι.

Της Αργυρώς Μαυρούλη
Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση του ψηφισθέντος ασφαλιστικού νόμου που επιτρέπει στους επιδοτούμενους ανέργους να απασχολούνται έως 12 μέρες τον μήνα χωρίς να χάνουν το επίδομα τους. Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά δυνητικά 140.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Η υλοποίηση της νέας διάταξης θα είναι στα πρότυπα της απασχόλησης των συνταξιούχων, με τη διαφορά ότι οι άνεργοι δε θα μπορούν να υπερβούν τις 12 ημέρες απασχόλησης τον μήνα ενώ θα κόβεται το επίδομα μόνον για τις μέρες της απασχόλησής τους.

Η νέα ρύθμιση ευνοεί την σύναψη νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις “συμβάσεις μηδενικών ωρών” που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα. Με αυτό τον τρόπο τόσο οι άνεργοι, όσο και οι επιχειρηματίες δεν κινδυνεύουν με την επιβολή κυρώσεων ή υπέρογκων προστίμων αντίστοιχα, καθώς η πλειοψηφία απασχολούνταν παράνομα ως αδήλωτοι.

Με τη νέα διάταξη επιτρέπεται σε ανέργους της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να εργάζονται από 1 ως 3 ημέρες την εβδομάδα και κατ΄ ανώτατο όριο 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, λαμβάνοντας κατά τις μέρες που θα απασχοληθούν τις αποδοχές εργασίας και όχι το επίδομα. Για τις ημέρες που δε θα απασχοληθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά η διάταξη αναφέρει ότι «Δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων».

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα, αν εργαστεί 7 μέρες για τρεις εβδομάδες μέσα στον μήνα (3 μέρες την πρώτη εβδομάδα, 3 την δεύτερη και 1 μέρα την τρίτη εβδομάδα) θα στερηθεί τη ημερήσιο επίδομα για 7 μέρες αλλά θα κερδίσει περισσότερα από την αμοιβή που θα πάρει ως εργαζόμενος. Από τη νέα ρύθμιση προκύπτει κέρδος για τους ανέργους, ακόμη και αν απασχοληθούν με 4ωρα αντί 8ωρα.

Για παράδειγμα:

*Άνεργος με επίδομα 19,16 ευρώ τη μέρα για όλο τον μήνα παίρνει 479 ευρώ (25Χ19,16=479). Με την νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, τότε θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 229,92 ευρώ και το επίδομα ανεργίας θα μειωθεί στα 249 ευρώ. Αν οι μονοήμερες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα απασχοληθεί, προβλέπουν αμοιβή ίση με το κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, ίση δηλαδή με 34,84 ευρώ, τότε για τις 12 ημέρες που θα απασχοληθεί θα πληρωθεί με 418 ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός βγάζει κέρδος για την τσέπη του καθώς με εργασία 12 ημερών θα πάρει 418 ευρώ μισθό και άλλα 249 ευρώ από το επίδομα, δηλαδή συνολικά από εργασία και επίδομα θα εισπράξει 667 ευρώ. Χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα 479 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

*Άνεργος που εργαζόταν με αποδοχές μερικής απασχόλησης λαμβάνει επίδομα ανεργίας 14,37 ευρώ και για όλο τον μήνα παίρνει 359 ευρώ (25Χ14,37=359). Με την νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 172,44 ευρώ και θα του μείνουν από το επίδομα ανεργίας 186 ευρώ . Από την 12ήμερη εργασία θα κερδίσει 418 ευρώ, οπότε ο τελικός λογαριασμός, με επίδομα και ημερομίσθιο βγαίνει υπέρ του ανέργου καθώς από μισθό και επίδομα θα πάρει 590 ευρώ ενώ χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα 359 ευρώ του επιδόματος.

Κέρδος προκύπτει ακόμη και στην περίπτωση που ο άνεργος λαμβάνει το ημερήσιο επίδομα ανεργίας μερικής απασχόλησης (14,37 ευρώ) και εργαστεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς η αμοιβή από την εργασία του, θα είναι στα 17 ευρώ τη μέρα.

Προσοχή: Δε συμφέρει η μερική απασχόληση όταν ο άνεργος λαμβάνει το πλήρες επίδομα ανεργίας των 19,16 ευρώ τη μέρα καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πάρει τα 17 ευρώ της 4ωρης απασχόλησης τη μέρα, και θα χάσει τα 19 ευρώ του επιδόματος.

real.gr

Read Previous

Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια – Πού θα σημειωθεί παγετός – Live χάρτης

Read Next

Test IQ: Βρείτε το ζώο που δεν ταιριάζει στη βόλτα σε 7 δευτερόλεπτα και αποδείξτε την ιδιοφυΐα σας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *