Φορολογική δήλωση με ένα «κλικ» – Ποιους μισθωτούς και συνταξιούχους αφορά

Με ένα κλικ, χωρίς τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης ,θα μπορούν να υποβάλουν φέτος το Ε1 για τα εισοδήματα του 2023 ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι,οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, το έντυπο για αυτούς τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις θα είναι προσυμπληρωμένο από την ΑΑΔΕ και δεν θα έχουν να κάνουν καμία κίνηση ή να προσφύγουν σε κάποιον λογιστή, παρά μόνο να ελέγξουν την ορθότητα των ποσών.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι όλα είναι σωστά και δεν υπάρχουν λάθη, θα πατούν αυτόματα το κουμπί της υποβολής και θα εκδίδεται ο λογαριασμός της εφορίας, από τον οποίο θα προκύπτει εάν το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν λάθη ή μεταβολές στην περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση που έχει διαφύγει της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εάν οι φορολογούμενοι δεν προχωρήσουν από μόνοι τους σε καμία ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Εντός του Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο να μπει ένα φρένο στις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται.

‘Oλοι οι εργοδοτικοί φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπηρεσίες του δημοσίου που κατέβαλαν οποιοδήποτε επίδομα ή παροχή αλλά και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία στην εφορία. Τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι συγκεκριμένοι φορείς έως την 29η Φεβρουαρίου, θα αναγραφούν στα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων του 2024, όπως αυτά θα προκύψουν από τις βεβαιώσεις αποδοχών που θα εκδοθούν και θα υποβληθούν στο Taxisnet.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ, θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αναγράψουν οι φορολογούμενοι, με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι φορείς, αλλά και με τα υπόλοιπα εισοδήματά τους. Παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει προσυμπληρωμένα δεδομένα να υπάρχουν στις δηλώσεις του 2025 στις δηλώσεις Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα ή στους κωδικούς που αφορούν συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

Σε μεταγενέστερο στάδιο ,οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να είναι προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδηματος. Για τους επαγγελματίες η προσυμπλήρωση γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA.

real.gr

Read Previous

Αντίθετο το Περιφερειακό Συμβούλιο σε κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου δικαστικού σχηματισμού στη Δυτική Ελλάδα

Read Next

Ντοπαμίνη: 5 φυσικοί τρόποι να ενισχύσετε την ορμόνη της ευτυχίας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *