Βαρύς ο Φεβρουάριος για τους φορολογούμενους – Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να κλείσουν ή να πληρωθούν ως το τέλος του μήνα

Εξαιρετικά βαρύς είναι, σε υποχρεώσεις, ο Φεβρουάριος για τους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Έτσι λοιπόν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, Φεβρουαρίου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, να καταβάλλουν την δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τις δόσεις ρυθμίσεων και να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στα ποσά που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ.

Επίσης στο τέλος του μήνα θα πρέπει, όσοι το επιθυμούν, να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία, να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των δηλώσεων από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, όπως επίσης και τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση να το υποβάλλουν την σχετική αίτηση.

Ας δούμε αναλυτικά μία προς μια τις υποχρεώσεις που έχουν και πρέπει να κλείσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα:

-Φόρος Εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.

-Φόρος Εισοδήματος επιχειρήσεων: Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.

-ΕΝΦΙΑ: Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

-Τέλη Κυκλοφορίας: Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.

-Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

-Ρύθμιση: Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

-ΦΠΑ: Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Ψηφιακή ακινησία

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου καθώς θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2024 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

Φορολογικά διαζύγια
Υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι θα πρέπει γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο πριν επιλέξουν να χωρίσουν στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου και μεταφορά αποδείξεων σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν έχει καλύψει το απαιτούμενο ποσό. Σημειώνεται ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

newsit.gr

Read Previous

Έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας: Κλειστή παραμένει η Σταδίου – Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική

Read Next

Αυτή η πρωινή συνήθεια μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει πονοκέφαλο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *