Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Με πανελλήνιες και ΕΒΕ η είσοδος των φοιτητών

Με πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα εφαρμόζεται και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο των 200 άρθρων που θα φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Τι αλλάζει στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Πριν ξεκινήσει να μιλά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα γίνουν με το νομοσχέδιο στα δημόσια ΑΕΙ. Εξάλλου το επίμαχο νομοσχέδιο θα αναφέρεται κατά 70% στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα δημόσια ΑΕΙ με το νομοσχέδιο:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Δίδακτρα από την «πίσω πόρτα» στα δημόσια ΑΕΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις διατάξεις που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης περιλαμβάνεται και διάταξη που εισάγει δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

 

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα, θεσμοθετείται η δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα με μαθήματα ελληνικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων θα καθορίζεται από τα Ιδρύματα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούσαν να εγγραφούν -με δίδακτρα- μόνο σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.

Επίσης προβλέπεται δυνατότητα διαφοροποίησης του ύψους των διδάκτρων ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ φοιτητών από χώρες ΕΕ και τρίτες χώρες.

Read Previous

Πρώτη συνάντηση με τον νέο Διοικητή της Π.Υ. Ηλείας – Συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ Δήμου και Πυροσβεστικής

Read Next

Η Ευγενία Σαμαρά με στιλάτες μπότες και σμαραγδένιο φόρεμα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *