Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών -Αναλυτικά η διαδικασία

Oλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να αμφισβητήσουν το ποσό του φόρου που θα προκύπτει απόν τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης τους, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές Αρχές προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίζει η εφορία.

Της Σίσσυς Σταυροπιερρακου
Από τον προσεχή Απρίλιο θα ανοίξει στην ΑΑΔΕ μια νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα με την πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αμφισβητώντας το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο που θα τους υπολογίσει η εφορία. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα δεχθούν να διεξαχθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των ισχυρισμών τους. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία ελέγχου, η εφορία πρώτα θα βεβαιώνει το ποσό του φόρου που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Εάν μετά το φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΑΑΔΕ την περυσινή χρονιά μόλις 46 φορολογούμενοι από σύνολο 1,8 εκατομμυρίων που πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων προσέφυγαν στην ελεγκτική Αρχή.

Η διαδικασία

Ο έλεγχος στον επαγγελματία θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η σχετική απόφαση από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας:

Η Φορολογική Διοίκηση επαληθεύει, ελέγχει και διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται σε αυτήν και επιβεβαιώνει τον υπολογισμό και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, διενεργώντας έλεγχο σε έγγραφα, λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) και στοιχεία γνωστοποιήσεων και παρόμοιες πληροφορίες, θέτοντας ερωτήσεις στον φορολογούμενο και σε τρίτα πρόσωπα, ερευνώντας εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο έλεγχος είναι δυνατόν να έχει τη μορφή φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου.
Ο φορο-έλεγχος από το γραφείο γίνεται με βάση τις δηλώσεις και τα λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της ή με βάση τα λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο.
Η εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, στην περίπτωση πλήρους επιτόπιου ελέγχου, κοινοποιείται στον φορολογούμενο με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση. Κάθε άλλος επιτόπιος φορολογικός έλεγχος είναι δυνατόν να διενεργείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ο Διοικητής μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Ποιες κατηγορίες μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις:

στρατιωτικής θητείας,
φυλάκισης,

real.gr

Read Previous

Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη και περιμένουν απάντηση μέχρι την Παρασκευή

Read Next

Ο ξηρός καρπός που δίνει ενέργεια, δυναμώνει τον εγκέφαλο, ενώ ρυθμίζει την πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *