Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα έως 10.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Την έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ανακαινίσουν το κλειστό διαμέρισμά τους και να το διαθέσουν προς ενοικίαση. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν 12.500 παλιά ακίνητα με τις επιδοτήσεις να φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ ή έως το 40% των δαπανών εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ συγχρόνως θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Συγκεκριμένα, στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%,
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Το ύψος της επιδότησης

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα λάβουν επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά. Η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις.

Χωρίς όριο ηλικίας

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν έχει όριο ηλικίας, δηλαδή δεν απευθύνεται μόνο σε νέους.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το ακίνητο που θα είναι προς ανακαίνιση θα πρέπει να είναι έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Read Previous

Στα Σχέδια Βελτίωσης εντάσσονται 211 αγρότες της Δυτικής Ελλάδας με χρηματοδότηση 15 εκατ ευρώ

Read Next

Σαρωτική καταιγίδα στην Αυστραλία: 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *