Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματάτε να πίνετε αλκοόλ

Όλοι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουν παρατηρήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον οργανισμό.

Η ουσία αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και «μια άμεση δράση στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί μεταβολές στη συμπεριφορά του λόγου ή στον κινητικό συντονισμό, μεταξύ άλλων, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ», εξηγεί στο CuídatePlus ο Francisco Pascual, γιατρός και πρόεδρος της Socidrogalcohol.

Αλλά όχι μόνο σε αυτό το επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ, μας υπενθυμίζει, «δρα ως τοξίνη σε σημαντικά όργανα όπως τα νεφρά και το πάγκρεας, αν και το συκώτι είναι ίσως αυτό που υποφέρει περισσότερο όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση».

Το αλκοόλ, επιμένει η Marta Casado, πρόεδρος του Ισπανικού Ιδρύματος Πεπτικού Συστήματος (FEAD), «είναι μια τοξική ουσία για ολόκληρο τον οργανισμό, όντας πάνω απ’ όλα μια ισχυρή τοξίνη για το συκώτι μας».

Η πρώτη συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης «είναι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ σε υπερβολικό βαθμό, και η επιμονή στην κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί τη φλεγμονή του λίπους στο συκώτι, οδηγώντας σε ίνωση που μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε κίρρωση».

Η βλάβη του αλκοόλ στο συκώτι μας είναι «δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη”. Η πιο σοβαρή πτυχή της είναι ότι “πρόκειται για σιωπηλή βλάβη, οπότε δεν υπάρχουν συμπτώματα», μέχρι το πρόβλημα να είναι ήδη σοβαρό.

Η σημαντικότερη ασθένεια που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι η κίρρωση του ήπατος. Αυτή η ασθένεια «συνεπάγεται την απώλεια της ηπατικής λειτουργίας και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος ή στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος», αναφέρει ο Casado.

Άλλες βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ περιλαμβάνουν: «καρδιακές διαταραχές, ηπατίτιδα, έλκος στομάχου και σύνδρομο εντερικής δυσαπορρόφησης», λέει ο Pascual.

Επιπλέον, «προκαλεί περισσότερες από 200 ασθένειες και συνδέεται με περισσότερους από 40 καρκίνους», προσθέτει ο Casado.

Πόσο είναι το πολύ αλκοόλ;

Σύμφωνα με τον Casado, δεν υπάρχει ασφαλής ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ. «Όταν ένα άτομο πίνει περισσότερα από ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα και/ή κάνει κραιπάλη, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο συκώτι και επομένως στην υγεία μας». Η περιστασιακή κατανάλωση «μπορεί να μην είναι επιβλαβής και δεν είναι ποτέ θεραπευτική», τονίζει.

Όπως αναφέρει ο Pascual, «είναι γνωστό ότι από 10 γραμμάρια αιθανόλης στις γυναίκες και 20 γραμμάρια αιθανόλης στους άνδρες την ημέρα είναι αρκετά για να εμφανιστούν ορισμένες ασθένειες». Σε τι μεταφράζεται αυτή η ποσότητα; «Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε μία ή δύο μπύρες ή κρασί την ημέρα. Για να μιλήσουμε για σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, “οι ποσότητες θα ήταν από 30 γραμμάρια στις γυναίκες και 40 γραμμάρια αιθανόλης στους άνδρες, ανά ημέρα».

Πώς βελτιώνεται το σώμα σας όταν σταματάτε να πίνετε αλκοόλ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διακοπή του αλκοόλ είναι πολύ ευεργετική τόσο για τη ζωή μας όσο και για την υγεία μας. «Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ συνδέεται με πολλαπλά οφέλη, ορισμένα βραχυπρόθεσμα, όπως η μεγαλύτερη αίσθηση υγείας και ευεξίας ή η βελτίωση της ποιότητας ζωής, και άλλα μακροπρόθεσμα, όπως η πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών όπως η κίρρωση, ορισμένοι τύποι καρκίνου ή ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί ο Casado.

Πολλά από αυτά τα οφέλη είναι άμεσα, όπως:

  • Αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης
  • Βελτίωση της προσοχής και της διάθεσης
  • Βελτιωμένη απόδοση στην εργασία
  • Βελτιωμένες προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις.
  • Εξαφάνιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως οι πεπτικές διαταραχές.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Απώλεια βάρους.

Πότε αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Τα περισσότερα από τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω «εμφανίζονται συνήθως 10-15 ημέρες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης», όπως επισημαίνει ο Casado.

Όσον αφορά το συκώτι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «είναι ένα όργανο που είναι τρομερά ευγνώμων στην αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ». Αυτό σημαίνει ότι «στα αρχικά στάδια της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ, μετά από 3 μήνες αποχής, το συκώτι επανέρχεται στο φυσιολογικό».

Επιπλέον, «σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, όταν η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, όπως στην προχωρημένη ίνωση, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι μόνο η καλύτερη θεραπεία, αλλά σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση, χαμηλότερο ποσοστό συνοδών επιπλοκών και μεγαλύτερη επιβίωση».

Συμβουλές για τη διακοπή του αλκοόλ, σιγά-σιγά

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτόν τον εθισμό; Όπως επισημαίνει ο Pascual, το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε τα οφέλη και να θέλουμε να το κάνουμε. Το αλκοόλ «είναι ένα ναρκωτικό που δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλεί ανοχή και προκαλεί εξάρτηση, με άλλα λόγια εθισμό», λέει ο Casado.

Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα για τους ασθενείς με συνήθεια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ είναι να αναγνωρίσουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί πρόβλημα και να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Στη συνέχεια, «η θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ πρέπει να είναι εξατομικευμένη και με βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει ατομική ή ομαδική ψυχολογική θεραπεία με την κατάλληλη κοινωνική υποστήριξη», εξηγεί ο ειδικός της FEAD.

Read Previous

Προ των πυλών τριήμερη κακοκαιρία που θα «σκεπάσει» τη χώρα – Πού θα πέσει πολύ νερό

Read Next

Οδυσσέας Σταμούλης: Αυτή η χρονιά ήταν ένας εφιάλτης για μένα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *