Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για μείωση του ΕΝΦΙΑ – Ολες οι προϋποθέσεις

Περιθώριο μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 θα έχουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να εξασφαλίσουν την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Ηπροθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ λήγει σήμερα,αλλά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας για να μην χάσουν την έκπτωση επί του φόρου όσοι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες δεν έχουν προλάβει ακόμα να υποβάλουν την απαραίτητη αίτηση.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 261.000 αιτήσεις, με τους φορολογούμενους να δουν τον φόρο μειωμένο έως 10% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί εντός του Απριλίου.

Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση έως 10% δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αιτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφαλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής. Οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στην Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφαλίσης της Τραπέζας της Ελλάδος,

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Read Previous

Στον… αυτόματο οι έλεγχοι της εφορίας – Αλγόριθμος θα υποδεικνύει τις «ύποπτες» υποθέσεις

Read Next

Η τροφή που δυναμώνει την καρδιά, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθάει στην απώλεια βάρους

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *