Οι παρεμβάσεις του νέου φορολογικού – Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Ρυθμίσεις για τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων, τα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής, τις συναλλαγές των φορολογουμένων,την κατάργηση προσκόμισης φρολογικών βιβλίων κατά τη διάρκεια ελέγχων και την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικής δήλωσης για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που αναμένεται να παρουσιαστεί και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Για περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 30 Ιουνίου), θα το πράξει για αυτούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι υπόλοιπες διατάξεις

Αλλες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι:

– Ψηφιακη επικοινωνία με την ΑΑΔΕ. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων.

– Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν φορολογικά αρχεία, βιβλία και στοιχεία κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

– Νέα ψηφιακά εργαλεία στους φορο-ελέγχους. Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

– Παραγραφή. Το διάστημα παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο.

real.gr

Read Previous

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Read Next

Η ελληνική τροφή που δυναμώνει την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και ρυθμίζει το σάκχαρο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *