«Φωτιά» παίρνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – Οι υποθέσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Φωτιά παίρνει ο ελεγκτικός μηχανισμός βάζοντας στο στόχαστρο ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον και τον κίνδυνο παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Ψηλά στη λίστα των ελέγχων βρίσκονται, οι παραγραφόμενες υποθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2024, υποθέσεις υψηλής παραβατικότητας, επιστροφές φόρων, αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικών παροχών κληρονομιών, υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και 885 υποθέσεις που συνδέονται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών,έεκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, απάτες ΦΠΑ και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου τελικής μοριοδότησης ενώ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν νέα ελεγκτικά εργαλεία όπως ο αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας που θα επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων. Ο συνολικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια περισσότερων από 72.880 φορολογικών ελέγχων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δίνει νέες οδηγίες στους ελεγκτές για ποιες υποθέσεις θα περάσουν από κόσκινο κατά προτεραιότητα:

– Όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.

– Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

– Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

– Επιστροφές φόρων.

– Δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχους νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

– Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων,

– Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis.

– Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων.

– Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

– Διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

– Αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος,

– Υποθέσεις μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/ παραστατικού.

– Τη συμμόρφωση των δηλούντων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.

real.gr

 

Read Previous

Τα basics που χρειάζεσαι στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

Read Next

Πού θα κινηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού – H τελική εισήγηση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *