Μπαράζ ελέγχων στα ακίνητα από δύο νέα ελεγκτικά κέντρα

Mε την ενεργοποίηση των δυο νέων κέντρων φορολογίας κεφαλαίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε μεταβιβάσεις ακινήτων, ελέγχους για τον προσδιορισμό προσωρινής αξίας για ακίνητα για τα οποία δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα αλλά και την επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Στις δύο νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία των ακινήτων. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα ακόλουθα:

– Στις 8 Απριλίου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Αττικής και μεταφέρονται άμεσα σε αυτό οι αρμοδιότητες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, ΙΒ’ Αθηνών και Ελευσίνας, ενώ σταδιακά μέχρι τις 22 Απριλίου θα ακολουθήσουν τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου όλων των εφοριών του νομού.

– Στις 13 Μαΐου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο, σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου, θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ της περιφέρειας.

Μέχρι και την προηγούμενη των συγκεκριμένων ημερομηνιών, οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από την οικεία ΔΟΥ, ενώ μετά οι συναλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θα διεκπεραιώνονται μόνο μέσω των ΚΕΦΟΚ.

Στόχος των δύο νέων ειδικών μονάδων που θα πιάσουν δουλειά τον επόμενο μήνα είναι η στενότερη παρακολούθηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων με διασταυρώσεις σε όλα τα στάδια από την αγορά και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ειδικά αν πρόκειται για κτίσμα εκτός αντικειμενικού συστήματος μέχρι την υποβολή του Ε9 και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι:

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβιβασης ακινήτων.

Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η χορήγηση ειρόγραφων πιστοποιητικών.

Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας: Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.

Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.

Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.

Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).

Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Read Previous

Η «καταιγίδα» αφρικαηνικής σκόνης γεμίζει νοσοκομεία: «Τοξικό και επικίνδυνο μείγμα»

Read Next

Μακροζωία: Κόψτε αυτά τα 5 φαγητά αν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια και καλά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *