Πόσους καφέδες κάνει να πίνουμε την ημέρα

Coffee cup and beans on a white background

Στη σχέση αγάπης και μίσους με τον καφέ αφιερώνει δημοσίευμά της η Guardian, δίνοντας τον λόγο στους ειδικούς που μιλούν για τα ευεργετικά του οφέλη, τις παρενέργειες και τις πόσοτητες που είναι ασφαλές να καταναλώνουμε.

Ως διεγερτικό η καφεΐνη κάνει κάποιον να αισθάνεται πιο ξύπνιος, οι χρόνοι αντίδρασης γίνονται ταχύτεροι, ενώ μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί καλύτερα και να έχει αυξημένη αντοχή. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με βελτιωμένη αθλητική απόδοση.

Οι επιδράσεις αυτές συνήθως ξεκινούν μέσα σε μισή ώρα και διαρκούν έως και δύο ώρες. «Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να συνεχίζουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο δρ Sander Kersten, καθηγητής μοριακής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από τον πρωινό μας καφέ.

Ορισμένες ουσίες που περιλαμβάβει έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ άλλες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, από την άλλη. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλους. «Η διεγερτική δράση του καφέ μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ευαίσθητους ανθρώπους και να διαταράξει τον ύπνο», λέει ο δρ Edward Giovannucci, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ποιο είναι όμως το όριο που πρέπει να βάζουμε στην κατανάλωση

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής ποσότητας για τους περισσότερους ενήλικες.

Ένα φλιτζάνι καφέ των οκτώ ουγκιών περιέχει περίπου 95mg καφεΐνης, λέει ο Giovannucci, οπότε αυτό ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

flitzania

Πάνω από αυτά τα επίπεδα, λέει ο Giovannucci, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, «συμπτώματα που μπορεί να γίνουν εμφανή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους».

Δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα φαίνεται γενικά να είναι το ιδανικό για να απολαύσετε τα οφέλη του καφέ χωρίς να έχετε τα μειονεκτήματά του, λέει ο Hayes. Αλλά η ιδανική ποσότητα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο.

Read Previous

Πάτρα: Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων ενόψει Πάσχα

Read Next

Η διατροφή που ακολουθεί η Βικτόρια Μπέκαμ για σφριγηλό και τονωμένο δέρμα, χωρίς ρυτίδες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *