Η τραγανή υφή του και η ασύγκριτη, δροσερή γεύση του το καθιστούν αγαπημένο συστατικό της παραδοσιακής «χωριάτικης σαλάτας» που συνοδεύει κάθε γεύμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θεωρούν ότι πρόκειται για λαχανικό, λόγω της ήπιας, φρέσκιας γεύσης και της εμφάνισής του. Στην πραγματικότητα, οι απόψεις διίστανται. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Ένας βοτανολόγος θα έλεγε ότι είναι φρούτο επειδή έχει σπόρους και αναπτύσσεται από το άνθος ενός φυτού. Από την άλλη, έναν σεφ ή ένας διαιτολόγος θα το κατηγοριοποιούσαν ως λαχανικό. Ενώ τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά, συνήθως χρησιμοποιούνται σε αλμυρά γεύματα και έχουν πιο σκληρή υφή, ενώ τα φρούτα είναι το αντίθετο: μαλακά, πιο γλυκά και πιο συχνά προστίθενται στο πρωινό και τα επιδόρπια. Ποιο είναι, λοιπόν, το «αμφιλεγόμενο» συστατικό της χωριάτικης σαλάτας;