Ακριβότερο κατά 11% με 12% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

«Τσουχτερό» θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς θα κοστίσει ακριβότερα κατά περίπου 11 με 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό λέει η ΕΣΕΕ, λόγω αύξησης των τιμών. Την εκτίμηση αυτή έκανε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ).

Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προχώρησε στην ετήσια έρευνά του σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του και – όπως ανακοινώθηκε – από τις τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος για το εφετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι ακριβότερο. Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται φέτος από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή, για μια μεταβολή προς τα πάνω της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα από το «εορταστικό καλάθι»

Υπογραμμίζεται δε στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Mετά την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Read Previous

Μουντιάλ: Ανάρτηση από το 2015 είχε προβλέψει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή και τον Μέσι

Read Next

Αιτωλοακαρνανία: Έβγαλε όπλο σε οδηγό του ΚΤΕΛ – Το επεισόδιο με τον οδηγό φορτηγού σε δρόμο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *